Beeld ter illustratie, een groepje jongens uit Sint-Truiden heeft naaktfoto’s van jonge meisjes verspreid.
Shutterstock Beeld ter illustratie, een groepje jongens uit Sint-Truiden heeft naaktfoto’s van jonge meisjes verspreid.

Truiense jongeren delen naaktfoto’s van minderjarigen in chatgroep

Een groepje van minderjarige en meerderjarige jongens uit Sint-Truiden heeft naaktbeelden van jonge meisjes via Messenger verspreid. De slachtoffers waren tussen de 12 en 16 jaar en hebben de meeste beelden zelf, soms onder dwang, verstuurd, maar er zouden ook foto’s zijn gemaakt door de personen uit de chatgroep zelf. De Truiense politie onderzoekt de zaak. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

De feiten speelden zich begin dit jaar af, maar raakten nu pas bekend nadat de ouders van een minderjarig slachtoffer klacht hebben ingediend voor het verspreiden van kinderpornografisch materiaal en voyeurisme. In februari van dit jaar dienden de ouders ook al klacht in voor verkrachting toen ze hoorden dat een 17-jarige jongen seks had gehad met hun dochter die op dat moment net 13 jaar was geworden. De dader heeft toen ook zelf naaktbeelden gemaakt van zijn slachtoffer.

Grooming

Dit soort gedrag wordt in de strafwet omschreven als grooming. Daarbij worden jongeren onder de 16 jaar online benaderd. De dader bouwt eerst een vertrouwensrelatie op met het slachtoffer en probeert hem of haar op slinkse wijze aan te zetten tot ongewenst seksueel gedrag. “Het is heel geslepen gebeurd. Mijn dochter werd benaderd via Instagram. Ze kreeg van de dader te horen dat ze mooie ogen, mooie haren en een mooie glimlach had”, getuigt een vader van een slachtoffer in Het Belang van Limburg. 

“Veel meer aandacht heeft een jong meisje niet nodig, binnen de kortste keren was ze verliefd op hem. Mijn dochter heeft dan een smoes verzonnen om hem te kunnen ontmoeten. Ze zou bij een vriendinnetje gaan slapen, maar werd ‘s nachts opgehaald door hem. Die nacht is ze door de dader verkracht en heeft hij ook nog naaktfoto’s gemaakt van mijn dochter toen ze sliep of verdoofd was, wie zal het zeggen?”

Parket Limburg bevestigt klacht

Het parket van Limburg heeft intussen bevestigd dat er bij de lokale politie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken klacht is ingediend wegens zedengerelateerde misdrijven. “Het dossier zit nog in een heel prille aanvangsfase. De nodige onderzoeksdaden moeten nog gebeuren”, zegt Jeroen Swijsen van het parket. Uit het onderzoek zal moeten blijken of er inderdaad sprake is van misdrijven waaraan gevolg kan worden gegeven en wie achter deze misdrijven zit.

Het parket van Limburg wil jongeren ook sensibiliseren en wijzen op het gevaar van het doorsturen van naaktbeelden. “Ik kan alleen maar aanraden dat iedereen altijd klacht gaat neerleggen. Zedenfeiten zijn niet altijd makkelijke feiten om te kunnen bewijzen, maar iedere klacht moet worden neergelegd. De politie zal dan al het nodige doen om dit te onderzoeken en om eventuele daders op te sporen, “ voegde Swijsen nog toe.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peeters Freddy

    Zowel de jongens en de meisjes straffen. De jeugd zit vaak uren alleen op de slaapkamer zonden toezicht van de ouders. Internet maakt voor de meeste alles wel heel gemakkelijk.

  • Max Maddy

    Toen we jong waren speelden we buiten met vrienden/vriendinnen. De volgende generatie zat voor de televisie met Samson. Nu hebben ze tablets en GSM met overal ongelimiteerd data,...Maar één ding blijft hetzelfde: tieners zijn naief en sterk beinvloedbaar. Het ergste is dat de gluiperd niet meer de bizarre buurman is maar mogelijks iedereen op de wereldbol en de ouders....als die maar niet lastig gevallen worden

Lees meer