Truiense sp.a beschuldigt N-VA-schepen Jelle Engelbosch van belangenvermenging

N-VA schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch ligt onder vuur bij de Truiense sp.a. Op sociale media circuleren foto’s waar hij via zijn immokantoor huizen in Sint-Truiden te koop aanbiedt. “Belangenvermenging en zelfs speculatie zijn hier niet veraf”, zeggen gemeenteraadsleden Eddy El Herbouti en Ludwig Vandenhove.

2 Een post van de partner van de schepen van Ruimtelijke ordening Jelle Engelbosch. Hij maakt reclame via zijn immokantoor voor een huis in Gelinden.
RV Een post van de partner van de schepen van Ruimtelijke ordening Jelle Engelbosch. Hij maakt reclame via zijn immokantoor voor een huis in Gelinden.

“Ik was verbaasd, maar ook geschokt toen ik de foto van schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA) met een foto langs een huis zag staan dat hij via zijn immobiliënkantoor te koop aanbiedt”, zegt sp.a-gemeenteraadslid Eddy El Herbouti. “Ik vind het niet kunnen dat de eigenaar van een immobiliënkantoor, zoals nu in Sint-Truiden Jelle Engelbosch, tegelijkertijd schepen van ruimtelijke ordening is. Dat is de kat bij de melk zetten. Mogelijke kopers kunnen verwachten dat ze minder problemen gaan hebben als ze een bouwvergunning aanvragen voor verbouwingen. Akkoord, wettelijk en decretaal is er strikt genomen geen probleem, politiek en deontologisch echter wel. Wij verwachten hierover een duidelijk signaal van burgemeester Veerle Heeren. Maar wij vinden het beter dat hij van zijn bevoegdheid van Ruimtelijke Ordening afziet. Elke schijn van vermenging ga je beter uit de weg.”

Speculatie

“Misschien moet de Vlaamse overheid een initiatief nemen om de regels qua cumul strenger te maken wat betreft het uitoefenen van bepaalde uitvoerende functies. Ruimtelijke ordening is daar het meest sprekende voorbeeld van. Zo zou iedereen, die rechtstreeks of onrechtstreeks iets met immobiliën te maken heeft, als belanghebbende moeten beschouwd worden en zou er moeten vermeden worden dat die personen aan beslissingen ter zake deelnemen. Het kan zich perfect voordoen dat een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) gewijzigd wordt en dat een schepen zich hierbij laat leiden door eigendommen of gronden, die zij/hij in bezit heeft of wil verwerven via haar/zijn kantoor. Belangenvermenging en zelfs speculatie zijn hier niet veraf” zegt oud-burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a).

Niets te verbergen

Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) laat zich echter niet uit het lood slaan en verweert zich: “Ik heb niets te verbergen en iedereen is welkom om elk dossier van het kantoor in te zien. Zowel wettelijk als deontologisch sta ik recht in mijn schoenen. Als er concrete feiten zijn, nodig ik hen uit om naar het gerecht te stappen, maar zonder feiten is dat uiteraard moeilijk. Ik begrijp dat de heer Vandenhove zich, met het oog op de nakende verkiezingen, relevant wil maken. Maar hij zou dat beter doen met inhoudelijke voorstellen i.p.v. valse beschuldigingen te uiten en sfeertjes te creëren”.

2 Schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch: “Ik heb niets te verbergen”
Mine Dalemans Schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch: “Ik heb niets te verbergen”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer