3 Nicky Tierentijn  van Spoon@Noon in Sint-Truiden.
Karolien Coenen Nicky Tierentijn van Spoon@Noon in Sint-Truiden.

Uitbaatster soepbar Spoon@Noon niet te spreken over belasting op commerciële ruimtes: “We houden nu al amper winst over door torenhoge kosten”

Nicky Tierentijn van de hippe soepbar Spoon@Noon op de Truiense Groenmarkt  ziet het even niet meer zitten: “Ik heb net het belastingsreglement ontvangen en ik viel bijna van mijn stoel. Om een pand te mogen huren aan 1.600 euro per maand in Sint-Truiden, daar 6 op 7 te werken en torenhoge kosten te betalen om de zaak uit te baten, waardoor  wij een peulschil aan winst overhouden, wordt mij nu een belasting opgelegd van 535 euro door de stad Sint-Truiden. En dat in een stad die geterroriseerd wordt door wegenwerken is dit te belachelijk voor woorden. Mijn stoep is al drie keer in één week tijd opengebroken omdat eerst Infrax, dan Belgacom en morgen Telenet elk afzonderlijk dezelfde put weer kwamen openbreken voor werken aan de nutsvoorzieningen. En dan is het stadsbestuur verbaasd dat handelaars uit het centrum trekken?”

Shop@thecity

“Dit is geen nieuwe belasting, maar een heffing die al 10 jaar bestaat”, zegt Jos Pierard, schepen van Lokale Handel. “Als voordeel daartegenover krijgen we wel heel veel: kerstverlichting, muziek in de straten, shop@thecity, Ladies City Day, braderie, schaatsbaan, en een publiciteitsbudget om ons winkelcentrum te promoten. Je mag niet verwachten dat iedere Truienaar dat moet meebetalen zonder dat de handelaars zelf een bijdrage leveren.”

2018 niet geïnd

Maar nu blijkt dat die belasting vorig jaar niet geïnd is geweest omwille van een juridisch dispuut, dat de stad verloor. “De inkomsten vanuit de belasting op de commerciële ruimtes zijn voor het jaar 2018 niet geïnd”, zegt schepen van Financiën Jo Francois (N-VA). “De aanpassingen aan het belastingbesluit, die werden doorgevoerd eind vorig jaar, hebben betrekking op het jaar 2019. Het vonnis waarvan sprake heeft onder meer - naast andere bijkomende redenen - aanleiding gegeven tot deze aanpassing. Vanuit het bestuur is geopteerd om dit niet te laten ingaan voor het jaar 2018. Dit omdat een belasting aanpassen tijdens de laatste maand van een dienstjaar terwijl dit betrekking heeft op het ganse jaar, niet correct is. Voor het jaar 2018 zijn er dus geen belastingen geheven. Op dit ogenblik hebben de handelaars een aangifteformulier mogen ontvangen in de procedure 2019. De relatie tussen deze belasting en de inkomsten voor Trud’Or is niet formeel gegeven het wettelijke principe van de algemeenheid van belastingen”, besluit Francois.

3 Spoon & Noon in Sint-Truiden.
Karolien Coenen Spoon & Noon in Sint-Truiden.
3 Spoon & Noon in Sint-Truiden.
Karolien Coenen Spoon & Noon in Sint-Truiden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer