2 Voorstelling nieuwe drone van Airobot. In picture: Tom Hillen & Jan Leyssens van Airobot.
Benoit De Freine Voorstelling nieuwe drone van Airobot. In picture: Tom Hillen & Jan Leyssens van Airobot.

Vliegende robots sporen defecte zonnepanelen op

De opbrengsten van zonnepanelen zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Omdat zonne-energie een flink aandeel levert binnen de hernieuwbare energie, worden vaker grote aaneengesloten parken gebouwd. Maar om zonnepanelen optimaal te laten renderen is voortdurend onderhoud nodig. Naast het reinigen moeten ook defecte panelen snel opgespoord en vervangen worden. Dat kan nu via een vliegende robot.

De Limburgse start-up Airobot, die vliegende robots voor industriële toepassingen maakt, heeft met steun van de provincie Limburg een drone ontwikkeld die geautomatiseerde inspectievluchten uitvoert en kleine defecten of vervuilde cellen van zonnepanelen detecteert. “Van hieruit kunnen nieuwe diensten binnen een nieuwe, groeiende markt worden ontwikkeld die voor klanten een grote besparing kunnen betekenen. Indien de marktintroductie en commercialisatie slaagt, worden 13 nieuwe jobs gecreëerd”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.

Brandrisico

Zonnepanelen kunnen tijdens hun werking erg warm worden. Oppervlaktetemperaturen tot 70 à 80 graden Celsius zijn geen uitzondering. Indien er zich op een paneel beschadigde of defecte cellen bevinden, kan de temperatuur plaatselijk veel hoger oplopen. Dit betekent niet alleen een rendementsverlies, maar verhoogt ook het brandrisico.  Een thermograaf wandelt hiervoor door het park met een thermische camera en inspecteert ieder paneel individueel. Omdat deze controle erg arbeidsintensief is, worden steeds vaker drones ingezet.

Tijdrovend

Maar er zijn belangrijke beperkingen aan het gebruik van deze techniek. Zo is het een tijdrovend proces om individuele beelden die de drone maakt samen te brengen en is er naast de thermograaf vaak nog een onderhoudstechnieker nodig die de defecten van naderbij onderzoekt. Bovendien kunnen de kleinere defecten vaak niet gedetecteerd worden omdat de drone vaak te hoog boven de panelen vliegt. PV-panelen die in een beginstadium van een verlaagde opbrengst zitten en later aanleiding zullen geven tot uitval of grotere defecten worden over het hoofd gezien en kunnen dus niet preventief worden vervangen.

Nauwkeurigheid

Airobot NV zag hierin de uitdaging om van drones vliegende robotten te maken die automatische inspecties op aangelegde zonneparken kunnen uitvoeren. Het snel verzamelen van accurate data die daarna kan worden omgezet in nuttige informatie, biedt daarbij een grote meerwaarde. In samenwerking met een Nederlandse dronebouwer, werd een industriële drone ontwikkeld die stabiel kan vliegen tot windkracht 8 en tegen een spatje regen bestand is. Door hier gps-technologie in te verwerken krijgt alle data coördinaten mee die tot op één centimeter nauwkeurig worden vastgelegd.

2 Voorstelling nieuwe drone van Airobot. In picture: het prototype.
Benoit De Freine Voorstelling nieuwe drone van Airobot. In picture: het prototype.

Artificiële intelligentie

Voor het verwerken van de grote hoeveelheden beelden die de drone maakt, wordt artificiële intelligentie toegepast. “Op basis van honderden foto’s werd het AI-systeem getraind om autonoom zonnepanelen te screenen en dan te beslissen of deze vuil zijn of niet. Hiervoor werden vluchten uitgevoerd boven verschillende installaties, onder andere op de daken van de Corda Campus in Hasselt”, aldus Jan Leyssens, Managing Director van Airobot.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer