12 De schade aan het filiaal van bpost is groot.
Marc De Roeck De schade aan het filiaal van bpost is groot.

Daders van plofkraak in Stabroek crashen met vluchtauto: “Te voet verder met deel van de buit”

Nadat het filiaal van BNP Paribas Fortis tien maanden geleden al het doelwit was van een plofkraak, werd dinsdagnacht het aangrenzende kantoor van bpost geviseerd. Buren zagen twee verdachte mannen ‘s nachts in een voertuig wegrijden. Niet veel later crashte het vluchtende voertuig tegen een vangrail in het Nederlandse Bergen op Zoom. In de vluchtauto werd een deel van de buit gevonden maar de daders zelf konden te voet ontsnappen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Veel beweging in de Stabroekse Abtsdreef vanaf iets na vier uur woensdagochtend. De politie zette de straat volledig af en zowel ontmijningsdienst DOVO als het gerechtelijke labo kwamen ter plaatse voor onderzoek. De schade aan het filiaal van bpost is groot, volgens onze informatie lag het kantoor naast brokstukken ook vol bankbiljetten. De daders zouden geen explosieven gebruikt hebben maar een mix van zuurstof en gas. Burgemeester Erik Frans (N-VA) was de eerste om de feiten te bevestigen, en later woensdagochtend volgde ook het parket.

“Het gaat inderdaad om een plofkraak”, bevestigt Christel Minne van het parket van Antwerpen. “Het onderzoek is nog volop aan de gang en er zijn nog veel onduidelijkheden. Hoeveel er gestolen is, is nog niet geweten. Volgens de overburen stapten er rond het uur van de feiten twee mannen in een klaarstaande vluchtauto en reden ze weg richting Nederland.”

Gecrasht

Ter hoogte van Bergen op Zoom crashten de daders tegen een vangrail. “Ze moeten daarna verder te voet gevlucht zijn want er was niemand meer aanwezig toen de hulpdiensten in Nederland arriveerden”, gaat Minne verder. “Het voertuig van de verdachten werd gerechtelijk getakeld voor sporenonderzoek. Een deel van het gestolen geld, lag er nog in. Vermoedelijk hebben ze een ander deel van de buit te voet meegenomen.”

Lees verder onder de foto

12 Het labo kwam ter plekke voor sporenonderzoek.
Marc De Roeck Het labo kwam ter plekke voor sporenonderzoek.

Dienstverlening verstoord

Bij bpost zelf likken ze vandaag de wonden. “Aangezien ons kantoor nog tot de late namiddag versperd werd voor het sporenonderzoek, konden onze postbodes niet uitgestuurd worden”, zegt woordvoerder Barbara Van Speybroeck. “Het distributiecentrum is niet geraakt dus donderdag kunnen onze verdelers terug vertrekken. De brieven en pakketjes van woensdag worden dan meegenomen.” 

“Het kantoor zelf zal wellicht nog niet kunnen openen. Eerst zal de veiligheid van het gebouw onderzocht moeten worden en zullen er enkele tijdelijke herstellingen aangebracht moeten worden. We zullen een postpunt in de buurt gebruiken tot het kantoor terug volwaardig geopend kan worden.”

Inkt

Hoeveel geld er gestolen is, weet met ook bij bpost niet. “Die betaalautomaten zijn sowieso beveiligd met inktpatronen, die bij diefstal tot ontploffing komen om het geld onklaar te maken. We weten niet hoeveel van de gestolen biljetten er geïnkt werden en ook niet hoeveel er gerecupereerd kon worden in de vluchtauto.”

Roemeense bende

In oktober 2019 deed er zich al eens een plofkraak voor in de straat, bij het filiaal van BNP Paribas Fortis, naast de post. Het bankkantoor werd toen enorm beschadigd en de daders konden te voet vluchten met de buit. Twee dagen later werd ook al een plofkraak gepleegd in het grensgebied, bij een bankfiliaal van Argenta in Essen deze keer. Begin juni werden drie Roemenen gearresteerd die in aanmerking komen voor beide feiten. Ze zouden voor meer dan 700.000 euro buit gemaakt hebben bij zes plofkraken, naast die van Stabroek en Essen ook in Hasselt, Sint-Niklaas en Aarlen.

Het onderzoek wordt gevoerd door de gerechtelijke federale politie.

12
Marc De Roeck
12
Marc De Roeck
12
Marc De Roeck
12
Marc De Roeck
12
Marc De Roeck
12
Marc De Roeck
12
Marc De Roeck
12
Marc De Roeck
12
Marc De Roeck
12 abtsdreef stabroek
Marc De Roeck abtsdreef stabroek

Lees meer