Selena Ali (links) met katje Lee.
Selena Ali Selena Ali (links) met katje Lee.

Doorbraak voor Lee: katje mag terug naar Peru, zegt ambassade nu ook officieel, rechtbank wijst vraag om euthanasie van FAVV af

De Peruviaanse ambassadeur in ons land heeft federaal minister Denis Ducarme (MR) bevestigd dat de kat Lee terug mag keren naar Peru. Daarmee is er een oplossing gevonden voor het lot van het katje, waarover de laatste weken veel te doen was. Dat meldt GAIA. De vraag van het FAVV om het dier een spuitje te geven, werd vanmorgen ook door de rechtbank in Antwerpen afgewezen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op 4 juni heeft federaal minister Denis Ducarme (MR), voogdijminister van het voedselagentschap FAVV, de Peruviaanse ambassadeur in België aangeschreven, zegt GAIA. “Minister Ducarme vraagt in zijn officieel schrijven of de kat Lee terug mag keren naar Peru. De minister benadrukt dat hij voor 5 juni 9 uur een antwoord nodig heeft, dus voor de uitspraak van de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Dezelfde dag, op 4 juni, heeft de Peruviaanse ambassadeur geantwoord dat Lee inderdaad terug mag keren naar Peru en dat Senasa (de Peruviaanse aanhanger van het FAVV) daarvoor toestemming geeft.”

De documenten die noodzakelijk zijn voor de terugkeer, zijn aanwezig, klinkt het. “Het FAVV benadrukte bij hoog en bij laag dat ze via officiële kanalen op de hoogte moesten gesteld worden dat Lee terug kan keren naar Peru”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Officiëler dan de bevestiging van de ambassadeur kan niet. Wij hopen dat dit de doorbraak is voor Lee.” Woensdag meldde SENASA op Twitter al dat Lee opnieuw welkom was in Peru.

Onvoldoende beargumenteerd 

De Antwerpse rechtbank heeft de vraag van het FAVV om het dier te euthanaseren, deze voormiddag bovendien geweigerd. Baasje Selena Ali moet dus geen dwangsom van 5.000 euro betalen per uur dat ze de kat niet inlevert. De Europese regelgeving stelt immers dat slechts in laatste instantie tot euthanasie kan worden besloten, wanneer het terugsturen of quarantaine onder officieel toezicht niet uitvoerbaar is. Het baasje Selena Ali en het Vlaams gewest opperden mogelijkheden voor afzondering als het natuurhulpcentrum in Oudsbergen of het KU Leuven-laboratorium van het departement microbiologie, immunologie en transplantatie.

Die voorstellen werden echter geweigerd door het FAVV. Daarbij werd volgens de rechter echter niet aangegeven waarom die instellingen niet zouden voldoen om de kat in quarantaine te plaatsen. De rechter oordeelt dat er dus onvoldoende beargumenteerd waarom quarantaine niet mogelijk is. Het FAVV zou daarenboven niet concreet genoeg hebben aangegeven wat het sanitair risico zou zijn van quarantaine. 

Bovendien meent de rechter dat het FAVV van onjuiste feitelijke gegevens is uitgegaan als de federale instantie stelt dat euthanasie de enige mogelijkheid zou zijn om de hondsdolheid te beheersen. De rechter zegt dat alle experts er het immers over eens dat quarantaine gedurende een bepaalde periode een oplossing is om het risico dat de kat besmet zou zijn met rabiës, te beheersen. Dat vindt ook de Nederlandse tegenhanger van het FAVV, namelijk het NVWA. “Het is niet aan de rechtbank, maar aan het FAVV om een nieuwe beslissing te nemen”, klinkt het besluit. 

Nood aan “structurele oplossing”

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) blijft erop aandringen dat er een permanente inrichting komt waar dieren in quarantaine kunnen worden geplaatst en dat via het Federaal Voedselagentschap FAVV. “Ik ben blij dat de rechter ons gelijk geeft, maar het belangrijkste is dat we nu zorgen voor een structurele oplossing”, zegt minister Weyts. “Dit gaat over meer dan 1 katje: elk jaar zijn er zo’n 100 dieren in een soortgelijk geval.”

Hondsdolheid

De Stabroekse studente Selena Ali (23) had het katje Lee begin april meegebracht uit Peru, toen ze gerepatrieerd werd wegens de coronapandemie. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) had daar geen toestemming voor gegeven omdat Peru een hoogrisicoland is voor hondsdolheid. Het dier werd er wel gevaccineerd tegen rabiës, maar bracht onvoldoende tijd door in quarantaine.

Het FAVV besliste daarop dat Lee een spuitje moest krijgen, omdat de andere opties -het dier terugsturen naar Peru of het in quarantaine steken- niet mogelijk waren. De studente verzette zich tegen die beslissing en verstopte het katje. Het FAVV spande daarop een kort geding tegen haar in, omdat ze zo de volksgezondheid in gevaar bracht. Die vraag van het FAVV is zonet door de rechtbank in Antwerpen afgewezen.

104 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Harry Anthoni

    Heb zelf al 40 jaar katten in huis, dus kan mezelf echt een kattenliefhebber noemen. Ben dus zeer blij dat de kat niet dood moet. Vind echt wel dat de juffrouw een serieuze boete moet krijgen en moet opdraaien voor al de gemaakte kosten. Ze heeft de wet overtreden en volksgezondheid in gevaar gebracht. Hoop ook dat dit andere nu niet denken dat dieren invoeren mag. Hier trouwens genoeg beestjes die een thuis nodig hebben.

  • Tony Caals

    @Ivan Hessels; @wilfried de hert; @Jimmy Michiels; Ik denk dat het wel meer dan duidelijk mag wezen, dat de eigenaar in deze zelf voor die kosten op gaat draaien, er zal mss een croudfunding opgezet worden, maar het feit dat de rechtbank dit oordeel velt, mag duidelijk wezen, het FAVV was zijn boekje ver te buiten gegaan met hun dwangsommen!

Lees meer