Michel Vandenbosch vraagt minister Ducarme de beslissing om het katje Lee te euthanaseren, te herroepen.
RV/Photonews Michel Vandenbosch vraagt minister Ducarme de beslissing om het katje Lee te euthanaseren, te herroepen.

GAIA-kopman springt in de bres voor Lee: “Minister, ik vraag u het katje te sparen”

Het euthanasiebevel van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) voor katje Lee, dat door Selena Ali (23) uit Stabroek geadopteerd werd vanuit Peru, heeft al heel wat stof doen opwaaien. Naast minister Ben Weyts vraagt nu ook voorzitter van GAIA Michel Vandenbosch om de straatkat geen spuitje te geven. De dierenrechtenorganisatie startte een campagne. 

Tijdens haar eindstage in Peru adopteerde de Stabroekse studente Selena een katje uit een kattencafé, dat door de uitbraak van de coronacrisis haar deuren moest sluiten. Normaal gezien moet een dier volgens de regels van het FAVV drie maanden in quarantaine blijven alvorens het in België ingevoerd mag worden. Omdat Selena op 6 april halsoverkop met een repatriëringsvlucht naar huis moest keren, was dat niet mogelijk. Met toestemming van de ambassade nam ze het ondertussen gevaccineerde katje met chip mee aan boord.

Toen ze met Lee in België aankwam, moest ze twee keer op verhoor bij het FAVV. Eind april kreeg ze een euthanasiebevel voor de kat in de bus, met de uiterlijke datum van maandag 11 mei. Peru is een hoogrisicoland voor hondsdolheid (rabiës). Volgens Selena is Cuzco echter al tien jaar lang hondsdolvrij en heeft het kattencafé nog geen gevallen gekend. Bovendien liet ze Lee onderzoeken door verschillende dierenartsen, wat aantoonde dat hij kerngezond was en al antilichamen had voor hondsdolheid. 

Voet bij stuk

Het FAVV hield echter voet bij stuk. Op dinsdagnamiddag 12 mei kwam het langs bij de ouderlijke woning van Selena in Stabroek om het katje in beslag te nemen. Het werd echter niet gevonden. Over dat hardvochtig optreden is GAIA niet te spreken. “Het binnendringen van de woning was doelbewust intimiderend machtsvertoon. Dat Selena en haar advocaat lang moesten wachten bij het verhoor omdat de inspecteur-dierenarts het te druk had met het lezen van de berichtgeving over de zaak in de media, is onbetamelijk, grof, onprofessioneel en onaanvaardbaar. Het verhoor ging uiteindelijk zelfs niet door. Alles wijst erop dat het hier over een machtsspel gaat waarvoor een dier - waardeloos in de ogen van het FAVV - koste wat kost onnodig geslachtofferd moet worden.”

Euthanasie in laatste instantie

Normaal gezien zou het katje terug naar Peru gestuurd worden, maar door de coronacrisis was dat niet mogelijk. Daarom besloot het FAVV over te gaan tot euthanasie. Dat was niet naar de zin van Weyts en Vandenbosch. Beiden beroepen zich op de Europese regelgeving die stelt dat quarantaine een optie is. “De beslissing tot euthanasie is dus onredelijk en onnodig. Het risico dat het dier rabiës heeft opgelopen, kan nu zo goed als uitgesloten worden en als men op zeker wil spelen, is een afzondering tot eind juni een voldoende maatregel”, zegt Vandenbosch. 

Daarnaast bepaalt de wet van Dierenwelzijn dat het strafbaar is een dier zonder noodzaak te doen omkomen. GAIA vraagt de verantwoordelijke voogdijminister van het FAVV Denis Ducarme (MR) om de beslissing hoogst dringend te herroepen. “Ik doe een beroep op de menselijkheid en het mededogen van de minister Ducarme om het leven van katje Lee te sparen.”

Twee maten, twee gewichten

Daarnaast hekelt GAIA het wegen met twee maten en gewichten door het FAVV. “Met de regelmaat van de klok worden te jonge pups met uiterst zwakke immuniteit en effectief hoog risico op rabiës en andere aandoeningen uit Oost-Europa ingevoerd door broodfokkers en dito hondenhandelaars. Dat gebeurt niet zelden onder bedenkelijke transportomstandigheden. Maar die toestanden laat het FAVV begaan. Daar ziet het Agentschap niet of nauwelijks op toe. Datzelfde Voedselagentschap wil zich nu wel bewijzen met het doden van een katje. Het wordt stilaan een obsessie!” 

GAIA roept iedereen op een e-mail te sturen naar minister Ducarme, waarin gevraagd wordt over te gaan tot quarantaine en niet tot euthanasie. 

Lees meer