6 Orélie en haar broer overnachten in een mobilhome voor de school.
Lukas Orélie en haar broer overnachten in een mobilhome voor de school.

Mobilhome of veldbed aan de poort: ALLES VOOR EEN PLAATSJE

OPNIEUW LANGE WACHTRIJEN AAN SCHOLEN VOOR INSCHRIJVINGEN KINDEREN

Oma, opa, mama, papa: hele families hebben gisteren en afgelopen weekend aan de schoolpoort van basisschool Prinsenhof in Grimbergen gekampeerd. Allemaal met één doel: een plaatsje voor hun (klein)kind in de school bemachtigen. De meesten sliepen in een tent of in de wagen, maar één ouderpaar huurde zelfs voor enkele dagen een kampeerwagen. Ook elders werd er gekampeerd.

Gisteren kon u in deze krant al lezen dat drie vaders al sinds vorige week woensdag aan het kamperen waren aan de schoolpoort van de Sint-Lambertusschool in Nossegem, maar elders is het eveneens drummen voor een plaatsje in de basisscholen. In Grimbergen ontsnappen ze er dit jaar evenmin aan. Zo staan zowat 30 mensen al sinds afgelopen weekend aan de schoolpoort van school Prinsenhof. Ook daar startten de inschrijvingen vanmorgen. De eerste kampeerder dook in de nacht van vrijdag op zaterdag op, waarna het nieuws als een lopend vuurtje de ronde deed en andere kampeerders één na één naar de school trokken.

6 Papa Gunther Lodewijckx heeft zich lekker comfortabel in een veldbed pal voor de poort genesteld.
Lukas Papa Gunther Lodewijckx heeft zich lekker comfortabel in een veldbed pal voor de poort genesteld.

Met hulp van familie of helemaal alleen

Charly Van Campenhout zakte gisterochtend af naar Prinsenhof om zijn twee kleinzonen in te schrijven. "Ik los de andere opa af", klonk het. "Deze namiddag komt mijn ene zoon me aflossen, waarna mijn andere zoon - de papa van de kinderen - de nacht voor zijn rekening neemt. Op die manier draagt iedereen van de familie zijn steentje bij."


Daar waar de meeste mensen op aflossing konden rekenen, stond Gunther Lodewijckx er alleen voor om zijn zoontje in te schrijven. "Mijn vrouw is ziek, dus zij kan hier niet aanschuiven. 's Nachts probeer ik in de wagen te slapen, maar het is enorm koud. Overdag probeer ik wat te rusten in een ligbedje."


De kamperende (groot)ouders konden gisteren echter wel smullen van soep die door Orélie Van Droemme gemaakt werd. Ook zij probeert haar dochter in te schrijven in Het Prinsenhof, maar is iets beter voorbereid op de koude dan de andere ouders. Zij huurde namelijk een kampeerwagen.


"Gelukkig is het geen vakantieperiode, zodat ik een interessante huurprijs kreeg. Omdat de andere ouders kou lijden, heb ik verse soep gemaakt zodat iedereen zich wat kan opwarmen."

6 Grootouders en ouders wachten gezamenlijk aan de schoolpoort van school Prinsenhof om hun kleuters te kunnen inschrijven.
Lukas Grootouders en ouders wachten gezamenlijk aan de schoolpoort van school Prinsenhof om hun kleuters te kunnen inschrijven.

Koffie en soep

Voorts deelde de school, waar 33 plaatsen zijn, ook koffie en soep uit. "Meer kunnen we jammer genoeg niet doen", zegt directeur Koen Gevers.


"We hadden gehoopt dat het kampeerprobleem van de baan zou zijn, maar niet dus. Er komen normaal voldoende plaatsen bij in Grimbergen, dus we hopen dat de inschrijvingen vanaf dan opnieuw normaal verlopen."


Ook voor de poort van gemeenteschool De Piramide in Steenokkerzeel werd sinds gistermiddag 14 uur gekampeerd. De eerste kampeerder was een opa die speciaal uit Kortrijk kwam om zijn kleinkind in te schrijven. In de loop van de avond werd hij afgelost door de andere opa, die dan weer uit Frankrijk kwam. Directrice Mimi Peremans bracht net als de vorige jaren de nacht door op school om (groot)ouders bij te staan indien nodig.


Aan de Sint-Cajetanusschool in Perk zijn er voorlopig al twee kampeerders, maar het ziet er naar uit dat ook zij snel meer gezelschap zullen krijgen. Ook aan school De Mozaïek in Humbeek daagden al enkele overnachters op.

6 Opa Charly Van Campenhout (links) lost de andere opa af en wacht geduldig tot zijn zoon hem komt aflossen.
Lukas Opa Charly Van Campenhout (links) lost de andere opa af en wacht geduldig tot zijn zoon hem komt aflossen.

Inwoners moeten voorrang krijgen

Dat er sinds woensdag drie vaders aan de Sint-Lambertusschool in Nossegem kamperen om hun kinderen in te schrijven, stoot de Zaventemse schepen Peter Rosel (Open Vld) echter tegen de borst. Hij wil dat Nossegemnaars voorrang krijgen om hun kinderen in te schrijven en schreef een brief naar onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).


"Waarom mogen Nossegemnaars hun kinderen niet een week vroeger inschrijven dan ouders uit andere gemeenten? Niet alleen is het voor kinderen leuker om in de eigen gemeente school te lopen, ook zou het een positieve invloed hebben op de mobiliteitsproblematiek die er is. Dit zijn middeleeuwse toestanden die niet meer door de beugel kunnen", vindt Rosel, die zelf in Nossegem woont, net als zijn drie kleinkinderen.


"De oudste moet noodgedwongen in Zaventem naar school, waardoor ik elke dag de file moet trotseren. En dat terwijl ze in Nossegem te voet naar school zou kunnen. Nu moet onze tweede kleindochter ingeschreven worden, dus we hopen dat er dit jaar wel nog plaats is in de Sint-Lambertusschool in ons eigen dorp." Rosel kreeg van de minister het antwoord dat ze op de hoogte is van de problematiek en dat er aan gewerkt wordt.

6 Deze papa kampeert al sinds zaterdag in zijn tentje aan de school om zijn dochtertje te laten inschrijven.
Lukas Deze papa kampeert al sinds zaterdag in zijn tentje aan de school om zijn dochtertje te laten inschrijven.
6 Ore¿lie heeft naast haar mobilhome ook zelfgemaakte soep mee om zichzelf en de andere wachtenden warm te houden.
Lukas Ore¿lie heeft naast haar mobilhome ook zelfgemaakte soep mee om zichzelf en de andere wachtenden warm te houden.

Lees meer