Foto Dieter Nijs

Ouders overnachten voor schoolpoort

MASSAAL KAMPEREN IN REGIO OM KINDEREN IN TE SCHRIJVEN

67 ouders van Steenokkerzeelse kinderen hebben de nacht van zondag op maandag noodgedwongen in hun wagen doorgebracht voor de schoolpoorten van vier verschillende scholen. Uiteindelijk werd hun moeite beloond, want alle kleuters en leerlingen werden ingeschreven.

Zondagavond 17 uur: voor de schoolpoort van de Sint-Cajetanusschool in Perk staan al vier ouders te wachten. Wat verderop hetzelfde verhaal op het parkeerterrein van gemeenteschool De Piramide, waar ook de inschrijvingen voor gemeenteschool Tilia in Melsbroek plaatsvinden. Ook aan basisschool Ter Ham in Steenokkerzeel dagen de eerste 'kampeerders' dan al op. Aan kleuterschool De Zandkorrel in Melsbroek komt de eerste bezorgde ouder om 4 uur 's nachts de wacht houden.

"Niet geslapen"

"Ik ben zondagavond om 19 uur naar De Piramide afgezakt", zegt Johan Osselaer (40), die zijn zesjarig zoontje Emiel wilde inschrijven in gemeenteschool Tilia. "Geslapen heb ik niet, want ik wilde mijn plaats niet verliezen. Leuk is anders, maar ik zou het zeker opnieuw doen. Ik zou niet willen dat mijn kinderen niet in hun eigen dorp naar school kunnen."


"Gelukkig heb ik zelf een verhuisfirma zodat ik vanmorgen (gisterochtend, red.) wat later kon beginnen", klinkt het bij Karel Groeninckx (35), die een plaatsje voor zijn dochter Merel (6) zocht. "Geslapen heb ik amper. Ik heb me wat in mijn wagen gelegd, maar comfortabel was anders. De school ligt in onze straat en toch moeten we komen kamperen. Het is schandalig dat het op deze manier moet gebeuren, maar als ouder kan je echt niet anders dan hier te komen staan."


Mimi Peremans, directrice van gemeentescholen De Piramide en Tilia, bracht zelf de nacht door op school. "Op die manier konden de ouders af en toe naar de wc", zegt ze. "Ik had mijn telefoonnummer aan de schoolpoort gehangen zodat ze me konden bellen. Veel geslapen heb ik niet, want ik werd om de haverklap wakker gebeld (lacht). 's Ochtends heb ik koffie en thee gezet voor de wachtenden."

"Fout van Brussel"

Voor alle kamperende ouders was er wel goed nieuws, want ze konden hun oogappels allemaal inschrijven. "In De Piramide waren veertig plaatsjes voor de instappers en die zijn allemaal vol", aldus nog Peremans. "In Tilia waren er 24 plaatsen voor het eerste leerjaar en ook die zijn allemaal ingenomen. Het is erg dat het op deze manier moet gebeuren, maar de fout ligt in Brussel. Heel wat Brusselse ouders zoeken een plek in de rand omdat er geen plaats is in de hoofdstad. Zolang er ginder niets verandert, zullen ouders hier komen kamperen."


Voor basisschool Ter Ham overnachtten zeventien ouders, op de speelplaats van de Sint-Cajetanusschool sliepen veertien ouders in hun wagen, terwijl in De Zandkorrel negen ouders opdaagden in de loop van de nacht. En bij elk directielid hoorden we hetzelfde: "Schandalig dat ouders in de kou gezet worden."

Lees meer