VIDEO. Drugsplantage blootgelegd bij zware brand in magazijn in Stationsstraat

Een zware uitslaande brand heeft woensdagochtend een cannabisplantage blootgelegd in een magazijn achter een woning in de Stationsstraat in Kemzeke. De rookpluim was tot kilometersver in de omtrek te zien. De woning wordt sinds vorig jaar verhuurd aan een Nederlander. Het parket is met een onderzoek gestart, en er zou al een verdachte zijn aangehouden. Opmerkelijk: twee jaar terug werd ook al een plantage ontdekt in de aanpalende woning.

Het was een voorbijganger die woensdagochtend rond half zes alarm sloeg omdat er rookontwikkeling te zien was achter de woning. De passant belde aan en klopte op ramen en deuren maar in het huis was geen beweging. Enkele minuten later sloegen de vlammen al uit het dak van het achterliggende magazijn. Er waren ook enkele kleine ontploffingen.

De brandweer van de posten Stekene en Sint-Gillis-Waas waren snel ter plaatse. Omdat de brand langs de straatkant moeilijk te blussen was, werd een omheining platgegooid van een naastliggend braakliggend stuk grond.

De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De rookpluim was tot kilometersver in de omtrek te zien. Tijdens de bluswerken werd daarom de Provinciale Baan voor alle verkeer afgesloten.

Brandweerman gewond door stroomstoot

De brandweer moest behoedzaam tewerk gaan door de aanwezigheid van heel wat elektriciteitskabels. Eén brandweerman raakte lichtgewond toen hij een stroomstoot kreeg.

Ook instortingsgevaar van de loods bemoeilijkte de bluswerken. De achtergevel van het magazijn begaf het tijdens het blussen en kwam vlak naast een hoogtewerker van de brandweer neer. Na ruim een uur blussen bleek het vuur ook doorgeslagen te zijn naar de eerste verdieping van de woning zelf. De brandweer kon deze brand wel snel in de kiem smoren, maar ook hier ging de brand gepaard met een zware rookontwikkeling. Omdat het instortingsgevaar te groot was, werd besloten om de muren die nog overeind stonden met een kraan plat te gooien.

Een buurtbewoonster gedroeg zich erg agressief naar de hulpdiensten toe en werd korte tijd van haar vrijheid beroofd. Ze heeft echter niks met de brand te maken. De vrouw was over haar toeren omdat ze bezorgd was om haar kat.

Cannabisplantage in magazijn

Buiten de brandweerman vielen er bij de brand verder geen gewonden, maar de materiële schade is wel aanzienlijk. De oorzaak is nog niet gekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten. In de omgeving van de loods hing ook een sterke geur van benzine. Nog tijdens de bluswerken werd duidelijk dat er een professionele cannabisplantage was ingericht in het magazijn. Daarom werd meteen het parket op de hoogte gebracht. Die stuurde het labo ter plaatse voor een sporenonderzoek. De politie zou al zeker één verdachte hebben aangehouden.

De woning en het magazijn zijn eigendom van de aanpalende wasserij De Linde. “We verhuren het pand sinds vorig jaar aan een Nederlander”, vertelt de zaakvoerder. “We hebben zelf nooit iets verdacht opgemerkt. Achteraf bekeken was het natuurlijk wel vreemd dat een Nederlander met een zaak in Rotterdam hier een woning huurt natuurlijk. Hij betaalde echter altijd stipt zijn huur en er was geen overlast.”

Tweede plantage op twee jaar tijd

Bij de wasserij zitten ze met de zaak erg verveeld. Temeer omdat twee jaar geleden ook al een cannabisplantage werd aangetroffen in het aanpalende huis dat eveneens hun eigendom is. “Ook toen was het een Nederlander die het pand huurde”, zucht de eigenaar. “Het hoge elektriciteitsverbruik deed hem toen de das om. Het is onvoorstelbaar dat hetzelfde zich nu blijkbaar herhaalt.”

Burgemeester Stany De Rechter kwam zelf ook even poolshoogte nemen. Over de drugsplantage kan hij niet veel kwijt. “De zaak is nu in handen van het parket. Mijn grootste bekommernis was de veiligheid voor de buurt en die was gelukkig op geen enkel ogenblik in gevaar. De brand ging gepaard met een zware rookontwikkeling en hoge vlammen maar naast de loods is een braakliggend terrein en achteraan grenst deze aan de voetbalvelden. Tegen het begin van de school kon de Provinciale Baan terug opengesteld worden.”

15 Het vuur woedde in een magazijn, een voormalige schrijnwerkerij, aan de achterzijde van de woning.
Kristof Pieters Het vuur woedde in een magazijn, een voormalige schrijnwerkerij, aan de achterzijde van de woning.
15
Kristof Pieters
15
Kristof Pieters
15
Kristof Pieters
15 De rookpluim was kilometersver in de omtrek waar te nemen.
Kristof Pieters De rookpluim was kilometersver in de omtrek waar te nemen.
15 De brand sloeg over naar de bovenverdieping van de woning die eveneens zware schade opliep.
Kristof Pieters De brand sloeg over naar de bovenverdieping van de woning die eveneens zware schade opliep.
15
Kristof Pieters
15 De Provinciale Baan was tijdens de bluswerken volledig afgesloten voor alle verkeer.
Kristof Pieters De Provinciale Baan was tijdens de bluswerken volledig afgesloten voor alle verkeer.
15 Ook burgemeester Stany De Rechter kwam poolshoogte nemen.
Kristof Pieters Ook burgemeester Stany De Rechter kwam poolshoogte nemen.
15
Kristof Pieters
15 Een kraan trok de resten uit elkaar om te kunnen nablussen.
Kristof Pieters Een kraan trok de resten uit elkaar om te kunnen nablussen.
15 Tussen de smeulende muren waren duidelijk de restanten te zien van een cannabisplantage.
Kristof Pieters Tussen de smeulende muren waren duidelijk de restanten te zien van een cannabisplantage.
15 Eén brandweerman kreeg een stroomstoot tijdens de bluswerken en moest mee voor verzorging.
Kristof Pieters Eén brandweerman kreeg een stroomstoot tijdens de bluswerken en moest mee voor verzorging.
15
Kristof Pieters
15 Het labo kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek
Kristof Pieters Het labo kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer