Korpschef Patrick Feys, burgemeester Piet Buyse en gouverneur Jan Briers bij de controle op de Zeelsebaan in Grembergen.
Foto Geert De Rycke Korpschef Patrick Feys, burgemeester Piet Buyse en gouverneur Jan Briers bij de controle op de Zeelsebaan in Grembergen.

"Drinken en rijden gaan niét samen"

POLITIE HOUDT STRENGE CONTROLES TIJDENS VERKEERSVEILIGE NACHT

In heel Oost-Vlaanderen heeft de politie zaterdag zijn Verkeersveilige Nacht gehouden. Ook in Dendermonde, Buggenhout en Temse waren er grote controles. Gouverneur Jan Briers hield een oogje in het zeil. Positieve resultaten werden beloond met een BOB-sleutelhanger en een gedicht van Paul Demets opgedragen aan verkeersslachtoffers.

De postkaarten met gedicht van Paul Demets zijn het resultaat van een samenwerking tussen de provincie Oost-Vlaanderen, de federale dienst van de gouverneur en Universiteit Gent afdeling Geneeskunde samen met de ouders van verongelukte kinderen en het fonds Emilie Leus. "Tijdens de start van de winter BOB-campagne is het een ideaal moment om nog eens extra te sensibiliseren en duidelijk te maken dat drinken en rijden niet samen gaan", aldus gouverneur Jan Briers, die voor het eerst ook mee naar Dendermonde kwam. "Daarom zijn er zaterdagnacht grote controles uitgevoerd. Wij willen dit toch toejuichen en komen daarom ook de politie op verschillende plaatsen een hart onder de riem steken."

Ongevallen dalen

In Dendermonde kwam ook burgemeester Piet Buyse de agenten een hart onder de riem steken. "Op een koude winterdag mogen zij ook al eens bedankt worden voor het werk dat ze doen. De kerstmarkten komen er aan dus dit is het ideale moment om nog eens extra aan te tonen dat de politie er is om de veiligheid te garanderen", aldus burgemeester Buyse. De controles in Dendermonde gebeurden voor het eerst met een nieuwe snuffelaar die snel detecteert of er alcohol in het spel is. "Wanneer dit alcohol detecteert, gaan we over tot een grondigere controle", zegt korpschef Patrick Feys. In de Ros Beiaardstad wordt er al veel gecontroleerd, dat is ook te merken in de cijfers. "De meeste mensen doen het hier perfect. Er komt soms wel eens negatieve commentaar op de vele controles, maar we hebben wel erg goeie cijfers en de ongevallen dalen hier spectaculair. Dat is toch een heel duidelijk en belangrijk signaal dat we ook nu willen meegeven", aldus Buyse.


In Dendermonde zijn de controles gestart in Schoonaarde. Daarna ging het nog naar de Zeelsebaan in Grembergen, Het Hoogveld en de Provinciale Baan. In totaal werden er 486 personen gecontroleerd. Daarvan waren er vier bestuurders die alarmfase geblazen hebben. Zes personen testten positief en er werden 2 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. In Buggenhout werd een persoon betrapt op dronken rijden.


In Kruibeke-Temse volgde de gouverneur de controle mee aan de Nieuwe Baan. Daarnaast werd er ook nog gecontroleerd aan de Oostberg, de Hogenakkerstraat, de Afschrijverslaan en op de Markt en de N16 in Temse. In totaal werden 154 testen afgenomen. Drie bestuurders mochten hun rijbewijs voor drie uur inleveren, drie anderen voor zes uur. Eén van de bestuurders werd later opnieuw betrapt en kreeg een onmiddellijke intrekking van 15 dagen en zijn voertuig werd in beslag genomen. Eén bestuurder werd betrapt op drugs. Tot slot werd er ook een bestuurder verhoord die geseind stond en konden twee personen hun rijbewijs niet voorleggen.

Lees meer