2 Initiatiefnemer Louis Meeus en Stuwgroep-voorzitter Luc Verhulst bij het kruispunt Doornstraat-N16.
JVS Initiatiefnemer Louis Meeus en Stuwgroep-voorzitter Luc Verhulst bij het kruispunt Doornstraat-N16.

"Volwaardige voorsorteerstrook nodig richting Scheldebrug"

Stuwgroep Doornwijk stelt oplossing voor aan gemeentebestuur

Een groep bewoners van de Doornwijk in Temse legt de gemeente een oplossing voor de files in de Doornstraat voor. Zij vragen een volwaardige voorsorteerstrook in de Doornstraat, richting Scheldebrug. "Liefst 230 gezinnen uit de buurt, goed voor zo'n duizend inwoners, schaarden zich uitdrukkelijk achter deze vraag", klinkt het.

Een volwaardige voorsorteerstrook van 60 à 70 meter lang in de Doornstraat, om de N16 in de richting van de Scheldebrug op te rijden: dat is de vraag vanuit de Doornwijk. Door het toenemende verkeer in de Doornstraat loopt het volgens de bewoners immers behoorlijk in de soep aan het kruispunt met de N16. "Tijdens de ochtend- en avondspits ontstaan er structurele files ter hoogte van de aansluiting met de N16. Het gaat om een lange rij auto’s die soms wel tot één kilometer ver reikt. Het zou nochtans veel vlotter kunnen, mits een aanpassing van de weginrichting. We merken dat tijdens de spitsuren zowat 65 procent van het autoverkeer linksaf richting Scheldebrug rijdt, slechts 35 procent wil rechtdoor richting Temse-centrum of rechtsaf richting E17. Probleem is dat de weginrichting ervoor zorgt dat één of enkele wagens volstaan om het verkeer te blokkeren. De filevorming zou al sterk kunnen getemperd worden door het creëren van een volwaardige voorsorteerstrook richting Scheldebrug toe", klinkt het bij Louis Meeus en Luc Verhulst van de 'Stuwgroep Doornwijk', die ook een pasklare ingreep naar voor schuiven. "Het corrigeren van de flauwe bocht in het begin van de Doornstraat maakt een volwaardige voorsorteerstrook mogelijk. Die zou de dagelijkse filevorming aanzienlijk beperken."

2 "Slechts één auto heeft de rijstrook bereikt om rechtdoor te rijden of rechtsaf te slaan. Alle andere auto's staan geblokkeerd."
RV "Slechts één auto heeft de rijstrook bereikt om rechtdoor te rijden of rechtsaf te slaan. Alle andere auto's staan geblokkeerd."

Gemeente akkoord met voorstel

Op initiatief van Doornstraat-bewoner Louis Meeus en Stuwgroep-voorzitter Luc Verhulst, tot voor kort gemeentesecretaris in Temse, verzamelde zich een werkgroep van acht leden. Hun opstelling als 'stuwgroep' is naar eigen zeggen bewust. "We zijn geen agressief protest- of actiecomité, maar een groep van mensen die positieve voorstellen willen uitwerken om aan het beleid en de wegbeheerder voor te leggen. We polsten eerst huis-aan-huis bij de buurtbewoners. Liefst 230 gezinnen, goed voor zo'n duizend inwoners, onderschreven een verzoekschrift. Daarna klopten we aan bij de gemeente. En mét resultaat", klinkt het. "Het schepencollege schaart zich achter onze vraag. De uitvoering komt toe aan de gemeente, dat al de opdracht gaf aan een studiebureau om de realisatie uit te tekenen. Ook wegbeheerder Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen is akkoord. Hopelijk wordt er snel werk van gemaakt en gooien de gemeenteraadsverkiezingen geen roet in het eten. De realisatie van de voorsorteerstrook zal alvast twee problemen verminderen: het fileleed én de luchtvervuiling." 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer