3 Lokale kunstenaars kijken op vraag van het Davidsfonds de Vlaamse meesters in de ogen.
Kristof Pieters Lokale kunstenaars kijken op vraag van het Davidsfonds de Vlaamse meesters in de ogen.

Beverse kunstenaars en academiestudenten oog in oog met Vlaamse Meesters

De Sint-Jacobuskerk in Haasdonk is de komende dagen het decor van een groots opgezette expo. Veertien lokale kunstenaars en een zestigtal jongeren van de Kunstacademie Beveren lieten zich inspireren door de Vlaamse meesters Rubens, Bruegel en Van Eyck. “De deelnemende kunstenaars kijken meesterschap in de ogen en plaatsen er vervolgens hun eigen beste kunnen naast”, zegt coördinator Joske Vercruyssen-Du Jardin.

Het initiatief voor de expo komt van het Davidsfonds Beveren-Zuid dat zijn 70-jarig bestaan viert. “Wat een jaar gelden begon met een idee en een grote droom, groeide uit tot een ambitieus project”, zegt Joske Vercruyssen-Du Jardin, die het project coördineert. “Voor het uitzicht van de expo hebben we ons professioneel laten omringen, waardoor het geheel naar een hoger niveau wordt getild. “We maken hiermee ook duidelijk dat kleine verenigingen grote dromen mogen koesteren en kunnen waarmaken.”

Voor de expo ‘Meesterschap van ooit, meesterlijk kunnen van nu’ werden veertien lokale kunstenaars en een zestigtal kinderen en jongeren van de Kunstacademie gevraagd om hun licht te laten schijnen over een werk van Rubens, Van Eyck of Bruegel. “Hun meesterschap is natuurlijk onovertroffen en hun werk erg bekend, maar kunstenaars hebben meer oog voor details en ontdekken soms een gelaagdheid in die meesterwerken.”

3 De opbouw van de expo is intussen volop bezig.
Kristof Pieters De opbouw van de expo is intussen volop bezig.

Ook voor Luc Cappaert, één van de deelnemende kunstenaars, was het een uitdaging. “Die grote Vlaamse meesters zijn natuurlijk de maatstaf, het is meesterlijk een tijdloos. Kijken naar een schilderij van lang geleden is ook in een teletijdmachine stappen. Het maakt mij als schilder nog altijd nieuwsgierig. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld bij het maken van zijn werk? Het werk van Alfons Van Meirvenne hing al samen op een expo met Dali en Permeke maar ook hij kan nog altijd onder de indruk geraken van de grote meesters. “Bij Rubens gebeurt iets, er zit altijd leven in wat hij schildert. Hij zet drama neer en ontroert. Dat is kunst voor mij. Het moet je omverblazen of raken.”

Volgens Joske Vercruyssen-Du Jardin kijken de deelnemende kunstenaars meesterschap in de ogen en plaatsen ze er vervolgens hun eigen beste kunnen naast. “De tijd zal uitmaken of hun kunnen ook zo meesterlijk is, maar het is voor alle deelnemers alleszins een grensverleggend gebeuren geweest. Dat geldt zeker voor de jongeren van de Kunstacademie die voor het eerst deelnemen aan een tentoonstelling met volwassenen. Deze kleine en jonge kunstenaars in spe reiken net als de andere kunstenaars ook een Van Eyck, een Bruegel of een Rubens aan. Ze hebben zich in de bibliotheek in het leven van de drie grootmeesters verdiept en daarna een keuze gemaakt. Ze verwonderen zich over wat ze zien en laten zich inspireren om daarna zelf creatief aan de slag te gaan.”

De expo loopt van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei en is te bezoeken van 11 tot 18 uur en op zaterdag vanaf 13 uur. Tickets kosten 7 euro, verkrijgbaar via de website. Voor leden van het Davidsfonds, kinderen en groepen gelden andere tarieven.

Meer info en tickets: http://www.davidsfondsbeverenzuid.be

3
Kristof Pieters

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer