Minister Kris Peeters steekt de eerste spade in de grond voor de windmolens bij Qualiphar in Bornem
David Legreve Minister Kris Peeters steekt de eerste spade in de grond voor de windmolens bij Qualiphar in Bornem

Bouw van Qualiphar-windmolenpark gaat van start

Aan het farmaceutische familiebedrijf Qualiphar in Bornem ging vrijdagmiddag de symbolische eerste spade in de grond voor de bouw van twee windturbines. “We hebben maar liefst 20 jaar gestreden om deze molens te kunnen bouwen, tegen eind 2019 moeten ze er eindelijk staan”, zegt zaakvoerder Karl Verlinden.

De Qualiphar-windmolens worden de eerste exemplaren in de gemeente Bornem en met een hoogte van 113 meter -de wieken niet meegerekend- meteen ook de hoogste molens van de streek. “We werken voor dit project samen met ontwikkelaar W-Kracht en de burgercoöperatie BeauVent. Mogelijk blijven deze 2 de enige exemplaren in Bornem, want er zijn buiten onze site maar weinig locaties waar zulke molens mogen gebouwd worden”, zegt Verlinden.

“Het is een onwaarschijnlijk lang traject geweest, maar de werken kunnen nu heel snel opschieten. We hopen onze turbines al tegen november of december afgewerkt te krijgen. Met de twee turbines in werking kunnen we onze site langs de N16 voor de volle 100 procent voorzien van eigen stroom. We maakten bij Qualiphar al veel meer milieubewuste keuzes. Zo lieten we bijenkasten plaatsen op onze terreinen en schakelen we in ons bedrijfswagenpark zo maximaal mogelijk over op hybride wagens. Onze parking telt nu al 11 laadpalen.”

Verlinden nodigde voor de gelegenheid minister Kris Peeters (CD&V) uit om te klinken op de start van de werken. “Het is in dit land niet altijd even eenvoudig om iets te realiseren, maar dankzij de volharding van Karl Verlinden en zijn team komen deze windturbines er na 20 jaar toch”, aldus Peeters. “De beleidsmakers hebben de mond vol van duurzaamheid en klimaat, maar we hebben wel ondernemers als Qualiphar nodig om dit soort projecten te realiseren.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • William Van Peteghem

    Onze elektriciteitsfactuur zal weerom omhoog gaan want de maatschappij zal hier weer voor opdraaien

Lees meer