11 Dennis P. werd na de reconstructie in Temse teruggebracht naar de gevangenis. “Hij was té geëmotioneerd om nog verder mee te kunnen werken”, zegt zijn advocaat.
Kristof Pieters Dennis P. werd na de reconstructie in Temse teruggebracht naar de gevangenis. “Hij was té geëmotioneerd om nog verder mee te kunnen werken”, zegt zijn advocaat.

Dennis P. weigert medewerking bij reconstructie van moord op ex-vrouw

Zowel in Temse als Sint-Niklaas is dinsdag een reconstructie gehouden van de moord op Barbara Ongena (33). De vrouw werd in juni dood aangetroffen in haar appartement in Sint-Niklaas. Het onderzoek bracht intussen aan het licht dat ze eerder die dag werd vermoord door haar ex-man Dennis P. in de garage van hun echtelijke woning in de Doornstraat in Temse. Tijdens de reconstructie weigerde hij mee te werken. “Omdat hij té geëmotioneerd was”, zegt zijn advocaat. Dat wordt echter tegengesproken door Jef Vermassen die de familie vertegenwoordigt. “Hij weigert gewoon zijn verantwoordelijkheid op te nemen.”

De 33-jarige moeder van twee, Barbara Ongena, werd op 18 juni dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in de Oude Molenstraat in Sint-Niklaas. Er had een korte brand gewoed, maar de omstandigheden bleken meteen erg verdacht. Bovendien had een getuige even voordien een man de flat zien verlaten. De verdenking viel meteen op Dennis P. van wie Barbara sinds enkele weken gescheiden leefde.

Impulsieve daad?

Hij werd opgepakt en bekende vrij snel de feiten. Over de manier waarop Barbara om het leven kwam, blijft hij echter bijzonder vaag. Dennis P. blijft beweren dat het om een impulsieve daad ging en dat hij haar dood niet op voorhand heeft gepland. Alle sporen wijzen echter wel op wurging. Dinsdag werd een grote reconstructie gehouden, zowel in de studio van het slachtoffer in de Oude Molenstraat in Sint-Niklaas als in de vroegere echtelijke woning in de Doornstraat waar Dennis P. na de breuk alleen bleef wonen. Barbara had nog maar net een punt achter de relatie gezet en het koppel had een afspraak bij de notaris om de echtscheidingsprocedure in gang te zetten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De dag van haar dood ging Barbara zoals afgesproken na haar werk de kinderen ophalen in het vroegere echtelijke huis in Temse. Getuigen zagen rond 17 uur haar auto op de oprit staan. Dennis P. bekende intussen aan de speurders dat hij zijn ex-vrouw niet in haar flat heeft vermoord maar wel in de garage van hun woning in de Doornstraat. Terwijl de twee zoontjes van 8 en 6 jaar boven aan het spelen waren, speelde zich beneden een hoogoplopende ruzie af. Buren hoorden lawaai en geroep maar het was pas na het nieuws over de dood van Barbara dat ze de link legden. Ze kunnen het nog altijd amper geloven. “Naar de buitenwereld was dit een modelgezinnetje. Een mooi koppel, twee leuke kinderen, beiden een goede job en een nieuw gebouwd huis… We hebben nooit gemerkt dat er problemen waren”, getuigen ze.

Bijzonder confronterend

Dennis P. woonde dinsdag de wedersamenstelling bij maar volgens zijn advocaat Johan Platteau was hij té geëmotioneerd om mee te werken. “Het was voor mijn cliënt bijzonder confronterend om opnieuw op de plaats te zijn waar alles is gebeurd. Hij kon geen voet binnen zetten in de garage en stond de hele tijd te wenen. Het is een gebroken man. Het is niet dat hij niet wil meewerken aan het onderzoek. Het is immers op basis van zijn verklaringen dat er nu een reconstructie werd gehouden. Er kwamen gewoon te veel emoties naar boven.” De beklaagde ondernam kort na de feiten ook al een zelfmoordpoging in de gevangenis.

Dennis P. was daarom niet meer aanwezig bij het tweede deel van de wedersamenstelling in Sint-Niklaas. De speurders konden echter op basis van zijn bekentenissen het verloop wel verder reconstrueren. Na de moord op zijn ex-vrouw had Dennis P. haar lichaam in een zak gewikkeld en in haar eigen wagen gelegd. Tegen de kinderen zei hij dat hij even naar de bakker ging. Hij reed echter met het lichaam van hun moeder naar haar studio in Sint-Niklaas. Daar legde hij haar op bed en stichtte hij brand in de flat om de sporen te verdoezelen.

Wachten op verslag van lijkschouwing

Voor de burgerlijke partij was de bekende strafpleiter Jef Vermassen aanwezig op de reconstructie. De familie van Barbara Ongena heeft hem onder de arm genomen omdat Dennis P. nog altijd geen duidelijke verklaringen heeft afgelegd over de omstandigheden waarin de vrouw om het leven kwam. “De kwalificatie is nu moord en daar sluiten we ons volledig bij aan”, reageert Vermassen. “We trekken wel sterk in twijfel dat Dennis P. té geëmotioneerd was om mee te werken met de reconstructie. Zijn advocaat had namelijk een dag eerder al aangekondigd dat hij niet zou meewerken. Ze willen eerst het verslag van de interne lijkschouwing. Dan kan hij natuurlijk zijn verklaring daaraan aanpassen. De familie van Barbara is dan ook zeer ongelukkig dat hij zijn verantwoordelijkheid niet opneemt.”

11 De reconstructie speelde zich af in de garage van de vroegere echtelijke woning waar de moord zich heeft afgespeeld.
Kristof Pieters De reconstructie speelde zich af in de garage van de vroegere echtelijke woning waar de moord zich heeft afgespeeld.
11 Tijdens de wedersamenstelling werd ook de auto van het slachtoffer op de oprit geplaatst want het was in haar eigen wagen dat Dennis P. het lichaam naar Sint-Niklaas reed.
Kristof Pieters Tijdens de wedersamenstelling werd ook de auto van het slachtoffer op de oprit geplaatst want het was in haar eigen wagen dat Dennis P. het lichaam naar Sint-Niklaas reed.
11 De civiele bescherming had vooraf rond de woning nadarhekken geplaatst om pottenkijkers weg te houden.
Kristof Pieters De civiele bescherming had vooraf rond de woning nadarhekken geplaatst om pottenkijkers weg te houden.
11 Voor de burgerlijke partij was Jef Vermassen aanwezig.
Kristof Pieters Voor de burgerlijke partij was Jef Vermassen aanwezig.
11
Kristof Pieters
11
Kristof Pieters
11
Kristof Pieters
11
Kristof Pieters
11 Ook in Sint-Niklaas vond een reconstructie plaats maar hier was Dennis P. niet meer bij aanwezig.
Kristof Pieters Ook in Sint-Niklaas vond een reconstructie plaats maar hier was Dennis P. niet meer bij aanwezig.
11 Barbara Ongena en Dennis P.
RV Barbara Ongena en Dennis P.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ANN LIMBOS

    Hij weende de hele tijd : omdat hij opgepakt is !

  • Ben Detrez

    Hij vermoordt zijn vrouw terwijl zijn kinderen boven spelen. Hij wikkelt haar in een zak, brengt haar in haar wagen naar haar appartement en sticht brand om de sporen uit te wissen. Dat lijkt mij een zeer beredeneerde daad. Die wist goed wat hij deed.

Lees meer