Tien cursisten die vrijdag afstudeerden, hebben meteen een contract op zak.
Kristof Pieters Tien cursisten die vrijdag afstudeerden, hebben meteen een contract op zak.

Een minuut afgestudeerd en meteen contract in handen

VDAB en Poetsbureau tevreden over ‘mobiele opleidingen’ dat werkzoekenden omschoolt tot huishoudhulp

Nog maar één minuut afgestudeerd zijn én meteen al een arbeidscontract van onbepaalde duur in handen hebben. Het overkwam tien cursisten van de VDAB vrijdagochtend. Ze gaan onmiddellijk aan de slag als huishoudhulp bij Het Poetsbureau.

Het project om werkzoekenden op te leiden tot huishoudhulp is een initiatief van het dienstenchequebedrijf Het Poetsbureau in samenwerking met het OCMW, VDAB Mobiele Opleidingen en Groep Intro. Het moet een oplossing vormen voor de krapte aan personeel in de dienstenchequesector.

Tien werkzoekenden uit Beveren, Sint-Niklaas, Temse en Dendermonde leerden gedurende vijf weken alle kneepjes van het vak, waarbij ze één week intensief ondergedompeld werden in een taalbad en vervolgens van een voltijdse opleiding genoten. Nu gaan ze allen meteen aan de slag als huishoudhulp en hebben ze een arbeidscontract van onbepaalde duur in hun handen. “En dat is maar goed ook, want de zoektocht naar gekwalificeerde en gepassioneerde huishoudhulpen verloopt bijzonder moeizaam”, getuigt Wendy Van Riet, field manager bij Het Poetsbureau. “De vraag bij klanten is enorm groot. We willen verder groeien maar dan moet er natuurlijk ook voldoende personeel zijn.”

Samen met de VDAB koos het bedrijf ervoor om dit knelpuntberoep aan te pakken via ‘mobiele opleidingen’. Zoals de naam al doet vermoeden, worden de opleidingen gegeven op maat van de klant en bij het bedrijf zelf. Voor de werkzoekenden die zich inschrijven, is het grote voordeel dat ze op voorhand weten dat ze werk gaan hebben als ze het traject met succes doorlopen. Het Poetsbureau krijgt dan weer mensen die heel specifiek zijn opgeleid voor haar activiteiten. Een win-winsituatie dus.

Schot in de roos

Dat de mobiele tewerkstellingsprojecten een schot in de roos zijn, bleek eerder ook al uit voorgaande opleidingen in onder andere Antwerpen en Limburg. Van de 30 afgestudeerden die Het Poetsbureau in 2017 en 2018 al opleidde, zijn er vandaag nog 24 in dienst als huishoudhulp. “Een job als huishoudhulp houdt veel meer in dan enkel schoonmaken, dus het is goed om mee aan de basis van een degelijke opleiding te staan”, vindt Elly Huysmans, strategy manager bij Het Poetsbureau. “Zo focussen we niet alleen op poetsen, maar ook op klantgericht werken, timemanagement én een goede Nederlandse taalvaardigheid. We zijn ervan overtuigd dat we cursisten die deelnemen aan dergelijke projecten een langdurige job kunnen aanbieden, omdat we hen op de juiste manier kunnen ondersteunen en blijven begeleiden.”

Ook VDAB is tevreden over het resultaat dat ze boekt met de ‘mobiele opleidingen’. “De begeleiding en ondersteuning vraagt een enorme inspanning van alle betrokken partijen, maar we merken dat we op deze manier een duurzame tewerkstelling kunnen garanderen”, zegt projectmanager Johan Van Hecke. “We willen dit dan ook verder uitrollen in de rest van Vlaanderen. Groot-Bijgaarden staat alvast op de planning in 2019.” Op basis van het regionale vacatureaanbod gaan VDAB en het Poetsbureau ook uitkijken naar nieuwe lokale opleidingen. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer