De Christus-Koningkerk in Temse.
JVS De Christus-Koningkerk in Temse.

Gemeente gaat op zoek naar nieuwe functie voor kerken Christus-Koning en Sint-Jan-Evangelist

Het gemeentebestuur bereidt de herbestemming van de kerken Christus-Koning in Temse en Sint-Jan-Evangelist in Steendorp voor. Daarvoor zal er een haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd, om zicht te krijgen op de mogelijke nieuwe functies van de kerkgebouwen.

Begin dit jaar lanceerde het projectbureau ‘Herbestemming Kerken’ opnieuw een oproep voor een begeleid en gesubsidieerd haalbaarheidsonderzoek voor de her- of nevenbestemming van parochiekerken in Vlaanderen. Dat projectbureau werkt nauw samen met de agentschappen Binnenlands Bestuur en Onroerend Erfgoed. De gemeente Temse tekent in op die oproep voor de herbestemming van de kerken Christus-Koning in Hollebeek en Sint-Jan-Evangelist in Steendorp. In deze kerken is geen zondag- of zaterdageucharistie meer sinds 27 november 2016. “Er is nog geen consensus over de nieuwe functie van deze kerkgebouwen. Door in te stappen in het begeleidingstraject willen we zicht krijgen op de mogelijke nieuwe functies van de kerkgebouwen. De gemeente en de kerkraad willen tot een gedragen herbestemming komen in overleg met alle betrokken partners”, meldt het schepencollege. In het gemeentebudget is 150.000 euro voorzien voor de financiering van studies voor de her- of nevenbestemming van kerkgebouwen.

Het projectbureau gaat na of de herbestemming van een kerkgebouw voor een bepaalde functie verantwoord en haalbaar is. Daarvoor ontwerpt en ontwikkelt een team verschillende scenario’s. Het voorkeursscenario wordt ook becijferd. Als er meerdere potentiële functies zijn, kan het haalbaarheidsonderzoek nagaan welke functie het best past in een welbepaald kerkgebouw en onder welke voorwaarden de betrokkenen dit kunnen realiseren. Het onderzoek kan zowel gebeuren voor beschermde als niet-beschermde kerken.

In mei 2018 keurde de gemeenteraad in Temse het kerkenbeleidsplan goed. Volgens dat plan komen Heilig Hart op Cauwerburg en Sint-Jozef in Velle in aanmerking voor een nevenbestemming en Sint-Margriet in Elversele, Christus-Koning op Hollebeek en Sint-Jan-Evangelist in Steendorp voor een herbestemming. De kerken Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus blijven bestemd voor de eredienst.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Van Havere

    Gezien alle kinderen na het 6de leerjaar moeten uitkijken naar een andere school zou het wenselijk zijn om deze ruimte te benutten voor middelbare klassen. De meeste kinderen zouden graag blijven in hun school die jaar en dag hun comfortzone was. Graag reactie!!!!

  • Anthony Deryck

    Ik zou de kerk van Elversele ombouwen tot appartementen. Gezien de schaarste daarvan in de dorpskern is daar hoge nood aan

Lees meer