Gemeente treedt toe tot Waasland klimaatland: “Burgers vragen terecht maatregelen voor klimaat, met deze beslissing kunnen we direct tot actie overgaan”

Sinds 19 april is Hamme toegetreden tot Waasland klimaatland. De vereniging zet zich in voor het klimaat en neemt tal van duurzame beslissingen en zorgt voor groene energie in de regio. Het kan dan gaan om windturbines, elektrische voertuigen, renovatiepremies enzovoort. Donderdag werd aan de Mirabrug een officiële handdruk gegeven om het samenwerkingsakkoord met het Waasland te bevestigen. “Wij zijn tevreden dat we voor het klimaat samen kunnen werken en goede dingen doen”, zegt burgemeester Herman Vijt (Cd&V). 

De overeenkomst Waasland klimaatland telt vanaf nu elf gemeenten, Hamme inbegrepen. Hamme ligt op de grens van het Waasland, maar besloot toch mee in het pact te stappen, wat een samenwerking alleen maar ten goede kan komen. “Onze gemeente heeft sterke linken tussen beide kanten van de Durme. We werken ook al samen met de politie, huisvesting, ziekenhuis, en vele andere dingen”, aldus burgemeester Herman Vijt. “Ook met Natuurpunt en de nieuwe parochie zijn er samenwerkingen. En dus nu ook met dit klimaatplan, waar wij heel tevreden mee zijn.” 

Ook de schepen van Milieu Lotte Peeters (N-VA) is erg opgetogen met deze samenwerking. “Vorig jaar hadden we het plan om met Hamme een nieuw klimaatplan op te maken, ook het Waasland had deze optie opgenomen, waardoor we in gesprek zijn gegaan met elkaar”, aldus Peeters. “Met deze samenwerking konden we studiekosten vermijden en aansluiten op de al reeds lopende regionale klimaatacties die er zijn.” 

40 procent minder CO2 uitstoten

De bedoeling van dit gezamenlijke klimaatplan is om tegen 2030 minstens 40 procent minder CO2 uit te stoten. Ze willen zich voorbereiden op de klimaatverandering waarbij hitte en extreme weersomstandigheden vaker kunnen voorkomen. “Onze burgers vragen terecht acties en maatregelen voor het klimaat, met deze beslissing kunnen we meteen overgaan tot de daad”, zegt Peeters. Waasland Klimaatland heeft op dit moment al een eerste aanvraag lopen. “Het gaat om een subsidiedossier voor een elektrische deelwagen in onze gemeente”, besluit de Hamse milieuschepen. 

Lieven Dehandschutter, voorzitter van Interwaas en het project, is zeer tevreden. “Het is goed dat we de krachten samen kunnen bundelen om samen werk te kunnen maken van een klimaatplan”, klinkt het. “We hebben hier een sterke traditie van samenwerken en we heten de gemeente Hamme dan ook van harte welkom in dit project. We willen aan beide kanten van de Durme heel wat doen voor het klimaat ten gunste van de bewoners. Dat we elkaar hier vandaag (donderdag, red.) symbolisch ontmoeten aan de scheiding van Hamme en het Waasland is een pluspunt. We gaan met heel veel goesting aan dit project werken.” 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer