Slikken, schorren en tractoren: een kijk achter de schermen van het Sigmaplan

Overstromingsgebied Wal-Zwijn ontvangt bezoekers van Open Wervendag

Over het Sigmaplan is al heel wat inkt gevloeid, maar wie weleens een kijkje wil nemen achter de schermen van de grote werken is vandaag welkom in het overstromingsgebied Wal-Zwijn in Hamme. Naar aanleiding van Open Wervendag krijgt iedereen die het wil de kans om te zien hoe men daar een gecontroleerd overstromingsgebied aanlegt om zo de natuur in het gebied te herstellen. “Er staan hier heel wat veranderingen op til, en dat wekt duidelijk de interesse op", zegt Sarah Verhaegen van Waterwegen en Zeekanaal. 

Al tijdens de ochtend kwamen honderden bezoekers langs op de immens grote werf. Langsheen een parcours van 3,5 kilometer kunnen de bewoners kennismaken met de verschillende plannen en werkwijzen van de werken, en wat er nog allemaal staat te gebeuren. Het meest indrukwekkende: de aanleg van een ringdijk die de nieuwe getijdenstructuur mogelijk moet maken. “In totaal moet de dijk zeven meter verhoogd worden", zegt Geert Baert, werfleider bij Herbosch-Kiere. “We doen dit met speciale tractoren die het zand van de ene plaats overbrengen naar de ringdijk om deze zo te verhogen. We gebruiken hiervoor materialen die vrij uniek zijn, en dat trekt de mensen duidelijk aan om hier vandaag naar te komen kijken", klinkt het. “Met deze Open Wervendag hopen wij ook de jeugd warm te maken voor de bouw", besluit Baert. 

2 Jong en oud komt een kijkje nemen naar de indrukwekkende werken.
Geert De Rycke Jong en oud komt een kijkje nemen naar de indrukwekkende werken.

Bij de werken wordt ook een drone ingezet om te berekenen hoeveel zand er verdwijnt en aangelegd wordt aan de ringdijk. “Het is interessant om te zien wat ze hier aan het doen zijn op deze werf. Het zijn bijzonder ingrijpende werken en het is leuk om hier een beter zicht op te krijgen", zegt een van de bezoekers. Voor de inwoners van Hamme is het ook de ideale gelegenheid om eens een kijkje achter de schermen van het Sigmaplan te nemen. “Wij informeren de bewoners vaak via een brief of sociale media, maar dit is toch nog anders dan alles in levende lijve mee kunnen maken", aldus Verhaegen van W&Z. 

De werken aan het overstromingsgebied en het Sigmaplan zijn al een hele tijd bezig. De bedoeling is om van het hele gebied Wal-Zwijn een gecontroleerd gebied te maken waar de natuur volop kan floreren en groeien. “Zo zijn we bezig met de ontpoldering van het gebied en leggen we natuurlijke slikken en schorren aan waar de natuur zijn gang kan gaan, en waar de Schelde weer volop kan stromen. De bedoeling van ons project? De getijdestructuur van weleer terug herstellen", klinkt het. 

2 Op deze hoogte zal de dijk uiteindelijk moeten komen, zodat je dit zicht krijgt over het natuurgebied.
Geert De Rycke Op deze hoogte zal de dijk uiteindelijk moeten komen, zodat je dit zicht krijgt over het natuurgebied.

“Het was bijzonder interessant om langs deze werf te passeren en meer informatie te krijgen over de werken. Wij zijn al heel benieuwd om het eindresultaat te zien, en kijken ernaar uit hier een lange wandeling te kunnen maken", besluit een bezoeker. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer