2 De buitenschoolse kinderopvang De Speelvogels beschikt in haar nieuwe locatie  over heel wat toffe speelruimte, maar voor de zomervakantie vinden ouders er niet voldoende plaats voor hun kinderen.
Geert De Rycke De buitenschoolse kinderopvang De Speelvogels beschikt in haar nieuwe locatie over heel wat toffe speelruimte, maar voor de zomervakantie vinden ouders er niet voldoende plaats voor hun kinderen.

Ouders woedend om aanslepend tekort aan opvangplaatsen tijdens zomervakantie: “Plaatsgebrek is al lang gekend en het geraakt maar niet opgelost”

Voor het zoveelste jaar op rij zitten tal van ouders uit Baasrode met de handen in het haar om opvang te vinden voor hun kinderen tijdens de zomervakantie. Woedend kaarten ze het tekort aan opvangplaatsen bij IBO Speelvogels in eigen gemeente aan. De stad blijft verwijzen naar opvangplaatsen elders in Groot-Dendermonde en alternatieve activiteiten zoals sportkampen.

Met veel animo werd in maart nog het lintje doorgeknipt van een splinternieuwe locatie voor de buitenschoolse kinderopvang IBO De Speelvogels, in verbouwde lokalen van de gemeenteschool aan de Kloosterstraat. Een prachtlocatie is het geworden, maar van een uitbreiding van het aantal plaatsen in deze IBO werd geen werk gemaakt. Dat ligt nog altijd vast op 45 kinderen. Hoewel Baasroodse ouders al lang aangeven dat er nood is aan meer opvangcapaciteit in hun dorp, koos de stad er toch voor dat maximumaantal te behouden. Vooral in de zomervakantie stelt zich daaromtrent een probleem. Dat blijkt momenteel maar eens te meer, nu de inschrijvingen voor opvang in de zomer gestart zijn.

Stress voor de computer

Het maakt ouders in Baasrode woedend. Vooral zij met kinderen ouder dan zes jaar zijn de pineut. Er is gewoon geen plaats meer in Baasrode. “Het inschrijvingssysteem zorgt ervoor dat kinderen jonger dan zes jaar al een week eerder kunnen inschrijven”, vertelt papa Kurt De Reu. “Als de inschrijvingen voor +6-jarigen starten, zijn daardoor alle beschikbare plaatsen al bijna allemaal ingenomen door de jongere kinderen. Iedereen zit op het startmoment van de inschrijving met stress voor zijn computer, om binnen de minuut vast te stellen dat alles al volzet is. Amper drie plaatsjes waren er nog voor een hele vakantie. Komt er nog eens bij dat ze de opvang in volle vakantieperiode ook nog eens drie weken sluiten.”

2 In maart werd nog met een feest de nieuwe locatie voor IBO De Speelvogels geopend, maar extra plaatsen kwamen er niet bij.
Geert De Rycke In maart werd nog met een feest de nieuwe locatie voor IBO De Speelvogels geopend, maar extra plaatsen kwamen er niet bij.

Ouders kaartten het probleem jaren geleden al aan. “Maar onze Dendermondse beleidsmensen blijven blijkbaar liever blind”, zegt papa Bavo Nys. “Hard werkende ouders willen gewoon het beste voor hun kind, en zijn nu gefrustreerd. Misschien moeten de politici eens reacties sprokkelen aan de ingang van IBO bij al die ouders die hun kinderen alweer niet konden inschrijven voor de vakantie. Dat is allicht minder leuk dan lintjes doorknippen en pronken met een nieuwe locatie, maar ze zouden er wel veel meer van opsteken.”

Facebookpagina gekaapt

Om te bewijzen om hoeveel kinderen zonder opvang het gaat, hebben ouders het bericht van de opening van IBO De Speelvogels van een paar maand geleden op de Facebookpagina van de stad gekaapt. Iedereen wordt er opgeroepen ouders te taggen die met een opvangprobleem zitten en aan te geven voor hoeveel kinderen ze hoeveel opvangplaats te kort hebben. Het regent er reacties.

Bij het stadsbestuur klinkt het dat er globaal gezien over heel Groot-Dendermonde in de zomervakantie wel voldoende opvangplaatsen zijn. “Ouders kunnen perfect hun kindje bij een andere IBO buiten de eigen gemeente inschrijven”, klinkt het. “Dat we voorrang geven aan -6-jarigen komt omdat we vinden dat er voor +6-jarigen ook voldoende andere activiteiten zijn in de zomer.”

De stad steekt zich altijd maar weg achter cijfertjes over beschikbare plaatsen in Dendermonde. Daardoor komt er ook geen oplossing

Els Cools

Het is een druppel op een hete plaat voor de Baasroodse ouders, die er nog kwader om worden. Ook mama Els Cools vond in De Speelvogels in Baasrode nul dagen beschikbaar voor haar twee kinderen. “De stad steekt zich altijd maar weg achter cijfertjes over beschikbare plaatsen in Dendermonde. Daardoor komt er ook geen oplossing”, zegt ze. “Het online systeem is gewoon een regelrechte ramp. Het zorgt er voor dat wie wel binnen geraakt, daar vaak misbruik van maakt om alle beschikbare plaats in te nemen en vervolgens weken later toch maar te annuleren. Daardoor blijven andere ouders in de kou staan.”

“Wij hebben de IBO van Baasrode zo goed als naast de deur, maar plaats voor ons dochtertje is er niet”, zegt mama Daisy Sarens. “Ik zou dan vanuit Baasrode helemaal naar Dendermonde of zelfs Schoonaarde moeten om ze daar af te zetten en vervolgens weer terugkeren naar Lebbeke om daar te trein naar het werk te nemen. Dat is onbegonnen werk. Het plaatsgebrek in Baasrode is al lang gekend en het geraakt maar niet opgelost. De verhuis naar een nieuwe locatie zonder extra plaatsen te creëren, is gewoon een geweldig gemiste kans. En dan te weten dat ze in de IBO uitstekend personeel hebben voor onze kinderen.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bavo Nys

    Succes aan alle ouders bij de zoektocht naar de best mogelijke oplossing voor de zomervakantie.

Lees meer