4 Voor een actie in Temse kon Ekobie al op de steun rekenen van de gemeentelijke diensten en buurtbewoners.
Yannick De Spiegeleir Voor een actie in Temse kon Ekobie al op de steun rekenen van de gemeentelijke diensten en buurtbewoners.

Siska Schoeters neemt deel aan eerste XL Zwerfvuilevent in Temse op zondag 22 september: “Elke mens kan iets doen voor zijn omgeving”

In samenwerking met het gemeentebestuur van Temse en afvalintercommunale MIWA organiseert vzw Ekobie op zondag 22 september het eerste XL zwerfvuilevenement. “We zijn het verschuldigd aan volgende generaties om actie te ondernemen”, zegt Ellen Ongena van Ekobie.

De organisatoren krijgen steun uit bekende hoek, want Siska Schoeters, zelf inwoner van Temse, zal een handje toesteken tijdens de grote schoonmaak in Temse. Ellen richtte vzw Ekobie dit jaar op en trekt er elke week opuit voor een wekelijkse schoonmaakactie samen met andere vrijwilligers. Zo trok ze al naar een snelwegparking aan de E17 in Waasmunster, de parking van Albert Heijn in Lokeren of een wijk in Temse. Later volgden er ook workshops onder meer op een school in Gent.

“We zijn ervan overtuigd dat elke mens effectief kan opstaan en iets doen voor zijn omgeving”, verduidelijkt ze. Vzw Ekobie geniet de volle steun van schepen van Milieu Tineke Van Britsom (N-VA) die eerder al deelnam aan een actie van de organisatie. Ze neemt vanuit het gemeentebestuur het initiatief voor het Zwerfvuilevent. Ook schepen Hugo Maes (CD&V) en afvalintercommunale MIWA zetten hun schouders mee onder het initiatief.

4 Vzw Ekobie organiseert wekelijks opruim- en bewustmakingsacties rond duurzaamheid.
Yannick De Spiegeleir Vzw Ekobie organiseert wekelijks opruim- en bewustmakingsacties rond duurzaamheid.

“Met Ekobie willen we positieve gewoonten creëren of heruitvinden in de context van duurzaamheid: moestuinieren, huishoud- of cosmeticaproducten. Het gaat niet enkel om vervuiling van ons klimaat maar ook van ons lichaam. En we zijn het onszelf verschuldigd aan de natuur en onze volgende generaties om actie te ondernemen”, vertelt Ellen.

4 Siska Schoeters is één van de bekende gezichten die haar steun verleent aan het XL Zwerfvuilevent.
Photonews Siska Schoeters is één van de bekende gezichten die haar steun verleent aan het XL Zwerfvuilevent.

De duurzame samenwerking tussen Ekobie en het gemeentebestuur begon al in maart met een bescheiden zwerfvuilactie en krijgt nu een verlengstuk met het ‘XL Zwerfvuilevent’. “We roepen alle burgers, verenigingen, scholen en bedrijven op om mee te helpen schoonmaken. Is zwerfvuil rapen dé oplossing? Het zwerfvuil van iemand anders oprapen is niet de hele oplossing maar het is een middel, een signaal aan allen die dat duwtje nodig hebben om de juiste gewoonte te creëren. De hele actie wordt gedocumenteerd door een professioneel mediateam. Het beeldmateriaal zal ingezet worden als educatie en om een zo groot mogelijke doelgroep te sensibiliseren.”

4 Ellen Ongena van Ekobie tijdens een opruimactie in samenwerking met een school in Gent.
Elona De Maesschalck (Ekobie) Ellen Ongena van Ekobie tijdens een opruimactie in samenwerking met een school in Gent.

Ekobie en MIWA ontwikkelen aansluitend een educatiepakket voor de deelnemende scholen. Naast Siska Schoeters steunen ook Axel Daeseleire en Stan Van Samang deze actie, net zoals de plaatselijke vereniging Ons Streven én de RiverCleanUp. “Na de actie komen we om 16 uur samen voor een ‘AfterCleanUpParty’ in het JOC Den Artist waar acteur en muzikant Jenne Decleir én Leki zorgen voor geweldige muziek”, besluiten Ellen. De organisatie biedt alle helpende handen een hapje en drankje aan.

Meer info via de Facebookpagina van Ekobie en de evenementenpagina van XL Zwerfvuilevent.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer