2 Sylvester Schatteman in de moestuin van het Hofke van Bazel waar hij een grote diversiteit aan groenten en kruiden kweekt.
Kristof Pieters Sylvester Schatteman in de moestuin van het Hofke van Bazel waar hij een grote diversiteit aan groenten en kruiden kweekt.

Sylvester Schatteman verovert zilver op wereldkampioenschap vegetarisch koken: “Stoofvlees vervangen door ragout van eekhoorntjesbrood”

Hij werkt al in een sterrenrestaurant maar mag zich nu zelf ook een ster noemen. Sylvester Schatteman, souschef van het Hofke van Bazel, heeft zich gekroond tot vicewereldkampioen vegetarisch koken. Nooit eerder haalde een Belg het podium.

Schatteman (32) is al jaren de rechterhand van Kris Van Roy in het Hofke van Bazel. Het is ook daar dat hij de passie ontdekte voor het vegetarisch koken. De finalisten kregen de opdracht om een vegetarische invulling te geven aan een traditioneel gerecht uit eigen streek. “Ik heb met laten inspireren door stoofvlees met frieten”, vervolgt Sylvester. “Het stoofvlees heb ik vervangen door een ragout van eekhoorntjesbrood. Dit is een paddenstoel die ook bij ons groeit en een stevige beet heeft. De friet heb ik vervangen door een soort kroepoek van aardappel.”

Hij won naast zijn zilveren plak ook de prijs voor ‘beste visie en communicatie over vegetarisme en veganisme’. “Ik merk dat mensen steeds meer belangstelling tonen voor duurzaam gekweekte groenten. Waarom een banaan gebruiken met een grote ecologische voetafdruk als we hier zelf zo’n variëteit aan fruit hebben.”

Zelf heeft Sylvester vlees of vis nog niet volledig afgezworen. “Dat kan ook moeilijk want als souschef moet ik kunnen proeven wat ik aan de klanten serveer maar ik eet wel al veel minder vlees dan vroeger. Ik vraag me wel steeds vaker af of België misschien klaar is voor een eerste gastronomisch vegetarisch restaurant. Daarover heb ik later hopelijk meer nieuws.”

2
Kristof Pieters

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer