Het proces met de drie beklaagden is opnieuw uitgesteld.
Geert De Rycke Het proces met de drie beklaagden is opnieuw uitgesteld.

Uitstel in proces ‘Poldermoord’: advocaten willen eerst onderzoek Comité P inkijken

Het proces rond de tien jaar oude moordzaak in Temse voor de Dendermondse rechtbank is opnieuw uitgesteld. De advocaten in de zaak willen eerst de tijd krijgen om de resultaten van het opsporingsonderzoek tegen de agent die de cruciale verhoren afnam bij beklaagde Carlo V.H. te bekijken. V.H. verklaarde eerder dat alles wat hij verklaarde hem “ingefluisterd werd door de politie”.

De 41-jarige Turk Ihsan Celik werd in juni 2009 dood teruggevonden met een strop rond de hals in de Temse Polder. Hij bleek drie dagen eerder gewurgd en daarna gedumpt in het natuurgebied. Speurders tastten lange tijd in het duister om de daders op te sporen. Na jaren kwam het dossier in een stroomversnelling terecht, nadat een vader met zijn minderbegaafde zoon Carlo V.H. naar de politie was gestapt, omdat de jongen in de klauwen van een Turkse bende vast zou zitten. Uiteindelijk verklaarde Carlo V.H., met een IQ van amper 66, dat hij bij de dumping van het lijk aanwezig was geweest en duidde hij Sohaib A., Sahin O. en Abdessalem B.A. aan als betrokkenen bij de moord.

De verhoren die hij daarover aflegde, liggen echter onder vuur nadat V.H. zijn verklaringen weer introk en beweerde dat hij die alleen maar aflegde onder druk van de speurders. Toen het proces vorige keer werd opgeroepen, bleek er in dat kader een opsporingsonderzoek gestart tegen de speurder die al de verhoren van V.H. afnam. De zaak werd daarom uitgesteld tot nu. Omdat de resultaten van het onderzoek maar pas de avond voor de zitting werden overgemaakt, vroegen de advocaten van de verschillende betrokkenen de tijd om die te bestuderen.

Volgens de openbaar aanklager zou het opsporingsonderzoek uitwijzen dat er bij de verhoren niets verkeerd gebeurde, maar daar willen de advocaten zich zelf van vergewissen. De rechter ging daarom in op de vraag tot uitstel. De rechtbank besliste wel dat de bewuste speurder zal gedagvaard worden als getuige in het proces. De zaak komt opnieuw voor op 3 juni.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer