4 De eerste protestwandeling van het burgerinitiatief 'Red De Roomacker', in februari 2017.
Joris Vergauwen De eerste protestwandeling van het burgerinitiatief 'Red De Roomacker', in februari 2017.

Zondag tweede protestwandeling van burgerinitiatief ‘Red De Roomacker’: “Verwachten binnenkort een nieuwe verkavelingsaanvraag”

Het burgerinitiatief ‘Red De Roomacker’ organiseert komende zondag 12 mei voor de tweede keer een grote wandeling als protestactie tegen een geplande verkaveling aan de Roomacker in Tielrode. Het burgerinitiatief verwacht dat ontwikkelaar Matexi binnenkort een nieuwe, aangepaste verkavelingsaanvraag zal indienen. Het burgerinitiatief heeft intussen een aantal gespecialiseerde advocaten onder de arm genomen. “We zullen de beleidsvoerders en Matexi laten zien dat onze weerstand niet is afgenomen. Integendeel”, klinkt het.

De wandeling start nu zondag tussen 14 en 15 uur aan het Gildenhuis in het dorp. Wandelaars krijgen een uitgestippeld parcours van 4 of 8 kilometer voorgeschoteld, langs de bedreigde Roomacker en andere mooie plekjes in Tielrode. Het is de tweede protestwandeling van het burgerinitiatief ‘Red De Roomacker’. In februari 2017 gingen al eens vele honderden Tielrodenaren op pad om hun ongenoegen te tonen over de plannen. “Bij onze vorige acties waren samen meer dan 2.000 actievoerders betrokken. Zij lieten duidelijk blijken dat een verkaveling van 116 huizen in hun dorp geen optie is. Tielrode kan die extra toevloed van huizen, auto’s en lawaai niet dragen. We verliezen bovendien ons laatste unieke cuestalandschap en er is geen overtuigende oplossing voor de wateroverlast en de mobiliteitsproblematiek”, stelt woordvoerder Ruth Vermeire van het burgerinitiatief. “We moeten ruimte teruggeven aan de natuur, in plaats van ze te blijven inpalmen. Het sparen van open ruimte is even belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering als het terugdringen van de CO2-uitstoot.”

4
Joris Vergauwen

“Weerstand niet afgenomen”

De protestactie komt er niet toevallig. “De kans is immers groot dat bouwpromotor Matexi snel een aangepaste verkavelingsaanvraag zal indienen. Het schepencollege verwees de eerste verkavelingsaanvraag naar de prullenmand. We willen de bevolking nu sensibiliseren. Straks zijn het ook verkiezingen. We zullen de beleidsvoerders en Matexi laten zien dat onze weerstand niet is afgenomen. Integendeel!”

Het burgerinitiatief heeft intussen inlichtingen ingewonnen bij een aantal gespecialiseerde advocaten. “We willen liefst een juridische procedure vermijden, maar als het niet lukt via bemiddeling zullen we advocaten op de zaak zetten. Als er een verkavelingsaanvraag komt, zullen we ook deze keer alle inwoners van Tielrode en Temse persoonlijk aanmoedigen om een bezwaarschrift in te dienen. Vorige keer waren dat er meer dan duizend. Daarnaast hebben we onze advocaten voorbereid om een procedure te starten. Ze staan klaar.”

Bij de wandeling zondag zijn er ook prijzen te winnen. Deelnemers krijgen een vragenlijst mee die ze onderweg kunnen invullen. Voor de winnaars liggen er onder meer flessen champagne en restaurantbons klaar. In het Gildenhuis kan iedereen iets eten en drinken. De opbrengst gaat integraal naar het burgerinitiatief om nieuwe acties mee te bekostigen.

4
Joris Vergauwen
4 Het bewuste gebied, tussen het provinciaal domein De Roomakker (boven), Hofstraat (links), Kerkstraat (rechts) en Burgemeester Achiel Heymanstraat (onder).
RV Het bewuste gebied, tussen het provinciaal domein De Roomakker (boven), Hofstraat (links), Kerkstraat (rechts) en Burgemeester Achiel Heymanstraat (onder).

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer