Het stuurwiel van deze Mercedes, die geparkeerd stond in de August De Feyterstraat, werd door de dieven meegenomen
Mozkito Het stuurwiel van deze Mercedes, die geparkeerd stond in de August De Feyterstraat, werd door de dieven meegenomen

Auto-inbrekers slaan opnieuw toe: daders aan de haal met stuurwielen en navigatiesystemen

De bende die het gemunt heeft op onderdelen van Duitse wagens, zoals stuurwielen en navigatiesystemen, heeft opnieuw toegeslagen in Dilbeek en Ternat. “Het is al de tweede keer in zes maanden tijd dat ik slachtoffer wordt van deze bende”, aldus Lotte De Coster. De politie probeert de daders op heterdaad te betrappen, en adviseert de inwoners om hun wagen in een garage of op een goed verlichte plaats te parkeren.

Donderdagochtend sloeg de bende in Ternat toe op twee plaatsen, namelijk in de August De Feyterstraat en in de Semptsweg. De dieven viseerden vooral BMW’s, maar ook een Mercedes. Lotte De Coster (23), zaakvoerster van frituur Transport, stelde donderdagmorgen vast dat de daders het stuurwiel van haar Mercedes GLC hadden gestolen. De wagen stond op haar oprit in de August De Feyterstraat. “Het is al de tweede keer in een half jaar tijd dat ik slachtoffer wordt van deze bende”, vertelt Lotte. “En ik ben niet de enige. Bij de buren werd ingebroken in een BMW en in de straat achter ons werd een Audi Q5 opengebroken.”

De daders konden de auto binnendringen nadat ze een klein ruitje aan de achterzijde aan diggelen sloegen. “Blijkbaar zit op die kleine raampjes geen beveiliging”, vertelt Lotte. “Daardoor is ook het inbraakalarm niet in werking getreden. De inbrekers ontmantelden mijn stuurwiel en namen ook mijn daschcam, een coyote, een gsm en nog wat geld mee. Dat is dus al een flinke buit.”

Patrouilleploeg

Eerder viseerden de auto-inbrekers ook al wagens in Dilbeek, Asse en Ternat. In Dilbeek alleen al staat de teller intussen op 29 inbraken. De politie probeert de daders op heterdaad te betrappen, maar dat is niet altijd even makkelijk. “Naast onze reguliere interventieploegen die door de 101-centrale worden aangestuurd voor dringende tussenkomsten is er een specifieke patrouilleploeg die zich onder meer op deze feiten focust”, verklaart Steven De Ridder, woordvoerder bij de politiezone TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke). “Het uitvoeren van de 101-interventies is een wettelijke verplichting en behoort tot onze basisopdrachten. Of de extra patrouilleploeg ingezet kan worden hangt van verschillende factoren, waaronder afwezigheden, af.”

ANPR-voertuig

In Dilbeek werd vorige maand wel een grote toename vastgesteld. Tijdens de volledige maand april werden twaalf feiten vastgesteld waarbij daders uit waren op de gps- en/of de stuurconsole. Het zwaartepunt lag voornamelijk in Itterbeek en Schepdaal, met diefstallen in de Lostraat, Isabellastraat, Neerveldstraat, Smissenbosstraat, Herdebeekstraat, Keperenbergstraat, Koeivijverstraat, Lennikseweg, Vinkenlaan en Halleweg. Ook deze maand werden al nieuwe auto-inbraken vastgesteld. “Tot en met woensdag werden er in Dilbeek drie feiten gepleegd: in de Schuurstraat, de Geraardsbergsestraat en langs de Ninoofsesteenweg”, zegt woordvoerder Sophie Schuddinck van de Dilbeekse politie. “Onze nachtploeg focust zich op de inbraakgevoelige wijken. We hopen binnenkort een extra nachtploeg te kunnen inzetten, samen met een ANPR-voertuig.”

De politie raadt de eigenaars van wagens aan om hun voertuig in een garage of op een goed verlichte plaats te parkeren. Diefstallen als deze worden voornamelijk door Litouwse bendes gepleegd. Ze verschaffen zich toegang tot de wagen door met een toestel het signaal van de sleutel te kopiëren of door het achterste kleine ruitje in te slaan. Eind 2016 kon de federale politie Halle-Vilvoorde na doorgedreven onderzoek verschillende Litouwers arresteren. Ze werden gelinkt aan tientallen feiten en bleken nog in het bezit te zijn van tientallen stuurwielen, navigatiesystemen, airbags en bedieningsknoppen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer