2 Zaakvoerders Manu D'Hose en Kris De Meuter vieren het 35-jarig bestaan van het café/restaurant.
Mozkito Zaakvoerders Manu D'Hose en Kris De Meuter vieren het 35-jarig bestaan van het café/restaurant.

Café Manu viert 35ste verjaardag: “Niemand had ooit gedacht dat ik dit een jaar ging volhouden”

Het bekende Café Manu in Ternat bestaat 35 jaar en die verjaardag wordt dit weekend uitbundig gevierd. De bruine kroeg, die uitgroeide tot een gezellig restaurant, werd op 15 april 1984 geopend door Manu D’Hose (58). “Niemand dacht toen dat ik het hier langer dan een jaar zou uitzingen. Maar kijk, het is me toch gelukt.”

Amper 24 jaar was Manu D’Hose toen hij besliste om tegenover het gemeentehuis van Ternat een café te openen. “Voordien had ik al een halftijds baantje gedaan bij de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie in Brussel”, vertelt hij. “Maar onder een baas werken, dat was niets voor mij. Mijn moeder had dit pand geërfd. Voordien was dit al een café en een kapperszaak. Maar op dat moment stond het pand leeg.”

Manu riep de hulp in van zijn kameraad Johan Van Cauter. “Samen hebben we hard gewerkt om van dat leegstaand gebouw een gezellige kroeg te maken”, vervolgt Manu. “Ik was in die tijd geen onbesproken blad, raakte links of rechts al eens bij een vechtpartij betrokken. Niemand dacht dat dit café een lang leven beschoren was. Kortom: de weddenschappen waren ingezet. Ging ik het 6 maanden uithouden of 2 jaar? (lacht)”

Jupiler

Maar de cafébaas beet door en het volk, vooral veel jonge mensen, stroomde binnen. “Het was meteen vollen bak, ook al omdat er in Ternat toen weinig te beleven viel”, vervolgt Manu. “Ik was de eerste die Jupiler schonk in onze streek. Niemand kende dat toen. Nadien was ik ook de eerste om Hoegaarden op vat te verkopen. En we waren ook het vaste clublokaal van de twee volleybalploegen die toen in eredivisie speelden. Als we tegen Zellik of Lennik speelden, dan zat het café propvol. Ik heb ook snel de naam van het café veranderd. Mijn café heette de Würlitzer, maar omdat iedereen zei: ‘we gaan bij Manu’, heb ik dat dan maar aangepast.”

Lasagne

Manu breidde zowel de kaart als de zaak uit. Hij volgde een koks- en slagersopleiding en begon met het serveren van spaghetti en lasagne. En de twee aanpalende panden naast zijn zaak kocht hij op en integreerde hij in het café. “Achteraan het café hebben we een keuken gebouwd en een extra zaaltje. We zijn intussen uitgegroeid tot een bekend restaurant met een volwaardige kaart en seizoensgebonden gerechten. Onze klanten kunnen hier een lekkere zeetong eten maar evengoed tot ’s nachts een pintje blijven drinken.”

“De inrichting van de zaak hebben we altijd zelf gedaan”, luidt het trots. “Geen gedoe met interieurarchitecten, alles mag hier gemoedelijk en rudimentair blijven. Het kroeggevoel moet overeind blijven. We verwarmen het café ook nog altijd met houtkachels. Dat is veel gezelliger.”

2 Café Manu bevindt zich tegenover het gemeentehuis van Ternat.
Mozkito Café Manu bevindt zich tegenover het gemeentehuis van Ternat.

Twaalf jaar geleden kreeg Manu ook nog een vennoot in de persoon van Kris De Meuter, telg van de bekende ondernemersfamilie die gespecialiseerd is in sloopwerken. “Ik was voordien al aan de slag als jobstudent tijdens de vakanties”, vertelt Kris. “Ik kon ook gaan studeren, maar dat was niet zo’n groot succes. Manu zocht een zakenpartner. Ik zag dat onmiddellijk zitten.”

Het café zag ondertussen al enkele generaties jonge mensen aan de toog passeren. “We zien hier nu jonge gasten passeren voor wie we ooit nog een geboortecadeautje kochten omdat hun ouders ook al vaste klanten waren. Dat is eigenlijk heel plezant. En we hopen nog lang voort te doen, ook al is dit een zwaar leven met heel veel werk en even veel drank (hilariteit).”

De 35ste verjaardag van café Manu begint vrijdagavond 17 mei om 21 uur met optredens van Jarvin (21 uur), Suntra (22 uur), The Mates (23.30 uur) en DJ Touchez (1 uur). Zaterdagavond om 21.30 uur staat Vinegar Six & The Horny B’s op het podium, gevolgd door DJ Timotard.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer