3 De slechtvalkjes worden binnenkort geringd. Na 9 weken vliegen ze uit en beginnen ze een eigen leven.
Mozkito De slechtvalkjes worden binnenkort geringd. Na 9 weken vliegen ze uit en beginnen ze een eigen leven.

Drie jonge slechtvalkjes geboren in kerktoren Ternat

In de toren van de Sint-Gertrudiskerk van Ternat zijn het voorbije weekend drie jonge slechtvalkjes geboren. De diertjes stellen het goed.

De toren van de kerk in Ternat vormt al enkele jaren de vaste woonplaats van Zjertrude en Zjozef, een koppeltje slechtvalken. Op 26 maart werd via de permanente camera een eerste ei gezien. “Uiteindelijk legde het wijfje vier eieren”, meldt Herwig Stoelzaet van Natuurpunt Ternat. “Daarvan zijn er intussen drie uitgebroed. Het vierde ei zal wellicht niet meer uitkomen. De broedperiode van de slechtvalken nam uiteindelijk 32 dagen in beslag.”

De pasgeboren valkjes worden voorlopig met rust gelaten. “Maar binnen drie weken gaan we ze ringen”, vervolgt Herwig Stoelzaet. “Op dat moment zitten ze al goed in de donsveertjes maar kunnen ze nog niet vliegen. Dat is dus het ideale moment want op een leeftijd van zes weken beginnen ze al een eerste keer het nest uit te vliegen. Nog eens drie weken later moeten ze verdwijnen want dan worden ze voedselconcurrenten voor hun ouders.”

3 De pasgeboren slechtvalkjes blijven nog veilig onder de vleugels van hun ouders.
Mozkito De pasgeboren slechtvalkjes blijven nog veilig onder de vleugels van hun ouders.

Slechtvalken eten vooral vogeltjes of zieke duiven. “Duivenliefhebbers hoeven niet bang te zijn van de slechtvalk”, luidt het. “Kleinere vogeltjes zoals mussen of roodstaarten moeten in de buurt van de kerktoren dan weer wel goed opletten want zij worden door de slechtvalk graag verorberd.”

Natuurpunt monitort het wel en wee van de slechtvalken met een camera die in de toren werd geplaatst. “We hadden gehoopt om de valken hun belevenissen ook online te plaatsen met een live-stream maar dat is ons uiteindelijk niet gelukt”, zegt Herwig. “Mochten er mensen zijn die ons daarmee willen helpen, zijn ze uiteraard welkom.”

De slechtvalk is een vaak voorkomende roofvogel in ons land. “Het is eigenlijk een grote valk die een spanwijdte van 40 tot 50 centimeter. Het is dus lang geen arend, maar wel al een stevige knaap. Ze zijn ook merkelijk groter dan de gewone valkjes die we vaak op elektriciteitsdraden zien zitten.”

3 Sint-Gertrudiskerk Ternat
Mozkito Sint-Gertrudiskerk Ternat

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer