2 De lambiekbrouwers klinken alvast op een mooie twaalfde editie van Toer de Geuze
Mozkito De lambiekbrouwers klinken alvast op een mooie twaalfde editie van Toer de Geuze

Een pop-upcamping, een Geuzejogging en degustaties zestig meter hoog in de lucht: dit kan je dit weekend beleven tijdens twaalfde Toer de Geuze

Liefhebbers van lambiekbieren beleven een droomweekend want de Hoge Raad voor Lambiekbieren (HORAL) organiseert opnieuw de Toer de Geuze. Er worden meer dan tienduizend bierfanaten verwacht in de negen lambiekbrouwerijen die meedoen. En die liefhebbers kunnen veel meer doen dan enkel de biertjes proeven tijdens het grootste lambiekfeest ter wereld.

Bezoekerscentrum De Lambiek in de Beerselse deelgemeente Alsemberg is meer dan ooit een uitvalsbasis voor wie de brouwerijen wil ontdekken. Op het oude voetbalveld wordt zelfs een camping ingericht. Wie ’s ochtends aan de rondrit begint kan al meteen aanschuiven voor een ontbijt, geserveerd door de afdeling van Femma in Dworp. Vanuit De Lambiek vertrekken huifkartochten naar brouwerijen Oud Beersel en Hanssens Artisanaal. In De Lambiek zelf worden twee dagen lang boterhammen met plattekaas of ham geserveerd en staat er een draaiorgel terwijl kinderen zich kunnen uitleven op een springkasteel.

Meer dan twintig bussen rijden twee dagen rond tijdens Toer de Geuze om bezoekers van brouwerij naar brouwerij te brengen. Die bussen zijn volzet maar iedereen kan natuurlijk de fiets of de wagen nemen. Brouwerij Boon is zelfs bereikbaar met de boot. Op 35 minuten vaar je van Halle naar Lembeek. Zaterdag is er al vanaf 11 uur een Geuze Boon Jogging en zorgen de muziekkapel van De Carabiniers, de Muziekkapel van de Congo en dweilorkest D’Hopmaten voor sfeer. Op zondag zijn het de Fanfarettes die de hele dag door muziek spelen terwijl de familie Boon enkele schatten uit de voorraadkamers tevoorschijn zal toveren.

2 Mensen kunnen een blik werpen achter de schermen van de lambiekbrouwerijen maar er valt dus heel wat meer te beleven.
Mozkito Mensen kunnen een blik werpen achter de schermen van de lambiekbrouwerijen maar er valt dus heel wat meer te beleven.

Bij Brouwerij Lindemans kiezen ze net zoals in 2017 voor de Blend Your Own Gueuze Experience. Waarbij iedereen een eigen Oude Geuze op fles kan steken. Als kers op de taart is er een ‘sky-degustatie’ waarbij je een lambiek kan drinken op 60 meter boven de brouwerij.

In brouwerij Mort Subite serveren ze ‘limited edition’ Schaarbeekse Oude Kriek en wordt er zelfs een streekgerechtje bij geserveerd.

Brouwerij Oud Beersel laat de bezoekers enkele exclusieve brouwsels proeven. Zo wordt de Oude Geuze Vandervelden 137 gepresenteerd aan het grote publiek. Brouwer Gert Christiaens klinkt op de 137ste verjaardag van de brouwerij die destijds opgestart werd door Henri Vandervelden. Het biertje werd gestoken met lambiek uit drie verschillende foeders die meer dan drie jaar rijpten.

Ook in de brouwerijen De Cam in Gooik, De Troch in Wambeek, Timmermans in Itterbeek en Tilquin in Bierk zwaaien de deuren open voor alle bezoekers. Alle informatie is hier te  vinden.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer