2 De jonge slechtvalken worden maandag geringd.
Mozkito De jonge slechtvalken worden maandag geringd.

Jonge slechtvalken in kerktoren krijgen ring om

De drie kleine slechtvalken in de toren van de Sint-Gertrudiskerk van Ternat worden maandagavond geringd. Wie het van dichtbij wil meemaken, kan om 19 uur terecht aan de ingang van de kerk.

De kerk van Ternat vormt al enkele jaren de vaste broedplaats van Zjerstrude en Zjozjef, een koppeltje slechtvalken. Eind vorige maand werden in de toren drie eieren uitgebroed. Vrijwilligers volgden het wel en wee van die jonge vogels via een permanente camera. “De drie jongen zijn voorspoedig opgegroeid want de ouders hebben hun werk voortreffelijk gedaan en gezorgd dat er voldoende voedsel op de plank kwam”, meldt voorzitter Jurgen Thiebaut van Natuurpunt. “De ouders schuimden de wijde omgeving rond de Kerktoren van Sint-Gertrudis af om hun rakkers goed in de veren te houden. Dit toont aan dat ze in een goede biotoop zitten met voldoende voedselaanbod.”

De jongen dieren staan nu op het punt om hun donzen vacht in te ruilen voor stevige pluimen. “En dat is voor ons het signaal om de slechtvalkjes een ring om te doen”, vervolgt Thiebaut. “Tijdens het ringen noteren we heel wat info over de jongen zoals leeftijd, grootte en gewicht en gezondheidstoestand. Dankzij deze ringen kunnen we info verzamelen rond de overlevingskansen van de vogels, hoe oud ze worden, waarheen ze trekken en welke habitat ze verkiezen.”

Iedere valk krijgt twee ringen omgeschoven. Wie het allemaal eens wil zien, kan op maandag 20 mei om 19 uur naar de ingang van de kerk komen. Ringers Geert Van de Vijver en Walter Roggeman halen de jongen dan even uit het nest en brengen hen naar beneden. Meteen nadien keren de dieren terug naar hun nest.

2 Het wijfje van de jonge slechtvalken bovenop de toren van de Sint-Gertrudiskerk.
Mozkito Het wijfje van de jonge slechtvalken bovenop de toren van de Sint-Gertrudiskerk.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer