File op de E40.
photo_news File op de E40.

Milieuvriendelijke verlichting zorgt twintig nachten lang voor verkeershinder op E40

Op de E40 tussen Groot-Bijgaarden (Dilbeek) en Affligem richting Gent wordt vanaf morgen verkeershinder verwacht door werken op de middenberm. Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst er milieuvriendelijke verlichting.

De werken starten morgenavond om 21 uur. Een mobiele werf werkt gedurende twintig nachten van 21 tot 6 uur in de ochtend op de linkerrijstrook richting Gent en Oostende, vanaf de aansluiting van de Brusselse Ring met de E40 in Groot-Bijgaarden. 

Het gaat om een traject van 12 kilometer tussen de Vlaams-Brabantse gemeenten Dilbeek en Affligem. De werken moeten uiterlijk op 5 juli voltooid zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verwacht hinder voor het verkeer, maar probeert die zoveel mogelijk te beperken.

Op de middenberm wordt nieuwe led-verlichting geplaatst. Dat moet bijdragen tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Led-verlichting is energiezuiniger en heeft een langere levensduur dan de huidige natriumlampen, die via een systeem van gasontlading werken. Het AWV besliste vorig jaar om stapsgewijs alle gewest- en autowegen in Vlaanderen uit te rusten met led-verlichting, in het kader van de klimaatdoelstellingen.

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gert Roelandt

    Voordeel van led = ze geven direct licht bij opstart en sommige zijn dimbaar. Het is trouwens alleen als ze gedimd zijn dat ze minder verbruiken dan de Na-lampen. Nadeel van led is dat wanneer deze moet vervangen worden, dat de ganse armatuuur van 800euro moet vervangen worden. Een Na-lamp kost slechts enkele euros, zodat ze deze zelfs preventief vervangen. De grote kost van led-lampen gaat maar komen wanneer er elke maand enkele beginnen uit te vallen. (telkens dure interventies op onze kosten)

  • Johan Billiet

    Waarom al die moeite...de snelwegverlichting in Vlaanderen wordt 's nachts toch uitgeschakeld..is beter voor de veiligheid, althans volgens vorig Vlaams minister van verkeer Crevits..Indien dit zo zou zijn, kunnen we wellicht dan ook de lichten van onze auto's uitdoen...???

Lees meer