3 De schoolpoort werd bedekt met zwarte doeken, als protest tegen de overname.
Mozkito De schoolpoort werd bedekt met zwarte doeken, als protest tegen de overname.

School in verzet tegen nakende overname: leerkrachten en schoolpoort kleuren zwart

De leerkrachten van de gemeentelijke basisschool De Kiem in Sint-Katherina-Lombeek gaven vandaag les in zwarte outfit. Ze protesteren zo tegen de nakende overname van hun school door het katholiek onderwijsnet. Donderdag volgt ook een protestactie aan het gemeentehuis.

De leerkrachten en leerlingen van De Kiem kregen gisteren te horen dat het gemeentebestuur een akkoord heeft bereikt met de Onderwijsinrichting Zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar om de gemeenteschool in de Nieuwbaan over te nemen. De overname gaat in vanaf 1 december 2020. Eigenlijk gaat het haast om een fusie want de concurrerende dorpsschool in Sint-Katherina-Lombeek, De Droomgaard, maakt ook al deel uit van de Vorselaar-groep. De nieuwe fusieschool zou, volgens het akkoord, vanaf 2023 terechtkunnen in een gloednieuw gebouw in de Dahliastraat.

Nieuwbouw

De gemeente Ternat wil van de school af omdat het ten vroegste in 2025 subsidies kan krijgen voor de bouw van nieuwe klaslokalen. “En zo lang trekken de gebouwen het écht niet meer”, luidt het in een persmededeling. “Bovendien is er op de site in de Nieuwbaan geen plaats om een nieuwbouw te zetten en tegelijk de school in gebruik te houden.”

Concreet: de school blijft nog drie jaar actief op de huidige site in de Nieuwbaan. Tegen 2023 zou dan een gloednieuwe school in de Dahlialaan in gebruik worden genomen.

3 De leerkrachten van De Kiem trokken vandaag in zwarte kledij naar de school.
Mozkito De leerkrachten van De Kiem trokken vandaag in zwarte kledij naar de school.

Maar de leerkrachten en de directie pikken de beslissing van de gemeente niet. “De nieuwe bestuursmeerderheid heeft amper een half jaar nodig gehad om het gemeentelijk onderwijs quasi volledig af te breken”, zegt directrice Els De Saeger. “Want ook voor de andere gemeenteschool in Wambeek worden de mogelijkheden voor een overname onderzocht. Dit is een beslissing waar we ons echt niet kunnen in vinden.”

De school organiseert daarom een protestactie, nu donderdag, aan het gemeentehuis van Ternat. “We gaan onze politici ook eens confronteren met hun verkiezingsbeloften”, vervolgt de directrice. “Bij CD&V beweerde men altijd dat men wilde investeren in nieuwe gebouwen voor het gemeentelijk onderwijs maar men doekt de gemeentescholen gewoon op. En de partij Voor Ternat, die ook in de bestuurscoalitie zit, heeft altijd maar gehamerd op participatie en burgerdemocratie. Wat nu gebeurt is net het tegenovergestelde want wij zijn niet eens geraadpleegd.”

Pluralistisch onderwijs

De schoolpoort werd gisteren al getooid met zwarte doeken. En alle leerkrachten hadden uit protest zwarte kledij aangetrokken. “En het zijn niet alleen de leerkrachten die tegen deze beslissing zijn”, weet de directrice. “Ook veel ouders stellen zich ernstig vragen over deze wending. Veel mensen hebben bewust voor onze school gekozen omdat ze voorstander zijn pluralistisch onderwijs.”

Burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V) laat weten dat de overname nog niet helemaal rond is en nuanceert de feiten. “Volgens mijn partij is de voorgestelde oplossing de juiste keuze, maar we zijn altijd bereid om met de mensen van De Kiem samen te zitten en te praten over hoe zij de situatie zien.”

3 De gemeentelijke school wordt in de toekomst een katholieke school.
Mozkito De gemeentelijke school wordt in de toekomst een katholieke school.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rudy Dauwe

    Beste René, Het gaat hier in eerste instantie niet om de job van 15 mensen maar over het verderbestaan van een pluralistische school waar iedere levensbeschouwing wordt gerespecteerd wat niet kan worden gezegd van het katholieke onderwijs waar nog steeds de katholieke indoctrinatie geldt. Wat denk je dat er zal gebeuren met een leerkracht die "in zonde leeft"?

  • René Chamorre

    Een school die niet vernieuwd kan worden voor 2025. En waar geen plaats is om open te blijven tijdens de werken. Is een fusie de enige correcte optie. Tenzij je iedereen in de gemeente wil laten betalen voor 15 mensen die hun werk zeker niet kwijt zijn maar elders een onderkomen zullen vinden. Denk niet dat de inwoners gediend zullen zijn met een verhoging gemeentebelasting om de wensen van 15 man te dienen. Waren er maar meer politici die efficiënt durven te werken.

Lees meer