Onder meer voor het AfricaMuseum in Tervuren worden visuele plannen opgesteld om het bezoek van mensen met autisme te vergemakkelijken.
Baert Marc Onder meer voor het AfricaMuseum in Tervuren worden visuele plannen opgesteld om het bezoek van mensen met autisme te vergemakkelijken.

Deze vier toeristische trekpleisters worden toegankelijker voor mensen met autisme

Toerisme Vlaams-Brabant wil voor vier attracties in onze regio visuele stappenplannen uitwerken zodat mensen met autisme hun bezoek optimaal kunnen voorbereiden en zo een meer kwaliteitsvolle en belevingsvolle daguitstap beleven. Het gaat om het AfricaMuseum in Tervuren, bezoekerscentrum Drui!f in Overijse, het Sportimonium in Hofstade en de druivenserre en wijnkelder in Overijse.

“Daguitstappen en reizen zijn voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend”, zegt gedeputeerde voor Toerisme Monique Swinnen. “Ze komen terecht in een nieuwe omgeving met onverwachte prikkels en onduidelijke sociale regels. Omdat dit niet strookt met hun nood aan structuur en voorspelbaarheid, is hun bezoek bijzonder stressvol. Daardoor gaat een groot deel van de beleving verloren, zowel voor de persoon met autisme als zijn begeleiders. Onder de noemer ‘Iedereen Toerist’ zetten wij in Vlaams-Brabant in op inclusief en toegankelijk toerisme.” Toerisme Vlaams-Brabant werkt hiervoor samen met Toerisme voor Autisme.

In hele provincie

Een eerste visueel stappenplan werd inmiddels uitgewerkt voor het Belevingscentrum 1914-18 in Tildonk en nadien komen nog tien toeristische attracties in de provincie aan bod. In onze regio gaat het om vier attracties: het AfricaMuseum in Tervuren, bezoekerscentrum Dru!f in Overijse, het Sportimonium in Hofstade en de druivenserre en wijnkelder in Overijse. 

De visuele plannen zijn ook nuttig voor andere doelgroepen zoals scholen, gezinnen met jonge kinderen of mensen met een mentale beperking.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer