Het Afrikamuseum.
BELGA/BELPRESS Het Afrikamuseum.

Gedenkplaat voor Congolezen in vijver Tervurenpark gegooid

In het Tervurenpark is een gedenkplaat voor de zeven Congolezen die om het leven kwamen door de barre omstandigheden tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897, in de vijver gegooid door vandalen. Dat bevestigt het Afrikamuseum. Het museum heeft klacht ingediend.

Het voorval gebeurde al op 26 maart, maar raakt nu pas bekend. De plaat werd pas in december van vorig jaar geplaatst. Ze moest de zeven Congolezen herdenken die stierven door ontberingen tijdens Wereldtentoonstelling van 1897 herdenken.

“Het is niet duidelijk of het om een doelgerichte actie gaat”, zegt communicatieverantwoordelijke Kristien Opstaele. “Er is ook vrij veel vandalisme in het park. “Net voor onze sluiting werden de houten olifanten die toen in het park stonden nog beschadigd door vuurpijlen.”

Het Afrikamuseum heeft klacht ingediend tegen de onbekende vandalen. De herdenkingsplaats wordt sowieso vervangen. “Maar ze zal dan deel uitmaken van een volledige wandeling hier in Tervuren”, zegt Opstaele. “Tegen eind juni moet die klaar zijn.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer