Het water tussen Luc Ferdinand en Constance Adonis Villalon - hier nog vredevol naast elkaar een maand geleden bij de voorstelling van de lijst van DierAnimal - is heel diep.
Baert Marc Het water tussen Luc Ferdinand en Constance Adonis Villalon - hier nog vredevol naast elkaar een maand geleden bij de voorstelling van de lijst van DierAnimal - is heel diep.

Nu al heibel bij DierAnimal: lijsttrekker vindt partijpunten ‘te extremistisch’ en wil als onafhankelijke opkomen, partijtop weigert

Luc Ferdinand kan zich niet vinden in partijpunten, maar wordt pas na verkiezingen aan deur gezet

De partij DierAnimal komt op 26 mei voor het eerst op in Vlaams-Brabant, maar de aanloop naar die verkiezingen verloopt bijzonder rumoerig. Zo vindt lijsttrekker Luc Ferdinand de partijpunten ‘te extremistisch’ en wil hij als onafhankelijke opkomen. Mag niet, klinkt het bij de partijtop. “Tot de verkiezingen is hij lid, maar op 27 mei zetten we hem aan de deur”, zegt de stichtster van DierAnimal.

Een maand geleden werden de verschillende lijsten van de nationale, verenigde en tweetalige dierenpartij voorgesteld. In Vlaams-Brabant diende DierAnimal een lijst met 14 kandidaten voor de Vlaamse verkiezingen in. Lijsttrekker is gewezen Tervurenaar Luc Ferdinand, terwijl Constance Adonis Villalon – oprichtster en voorzitster van de partij – de lijst duwt. Maar sinds die lijstvoorstelling rommelt het in de Vlaams-Brabantse afdeling. Zo erg zelfs dat Luc Ferdinand besliste om als onafhankelijke naar de kiezer te trekken, al is dat volgens de partijtop niet mogelijk.

Monddood gemaakt

“Tijdens de enige vergadering met het partijbestuur en de lijsttrekkers kreeg ik verschillende zaken te horen die me verbaasden”, vertelt Ferdinand. “Ik besef wel dat ik toetrad tot een dierenpartij, maar ik kan me niet vinden in het idee dat de dieren prioritair zijn. Ook andere levende wezens zoals planten en mensen verdienen de nodige aandacht, maar daar heeft men geen oren naar. Daarnaast werden mijn andere voorstellen om het sociale en ecologische pad te bewandelen, weggelachen. Bovendien kreeg ik het verwijt dat ik voor onrust zorgde. Ik werd meteen monddood gemaakt. Voor mij zit er dus niets anders op dan als onafhankelijke naar de kiezer te trekken.”

Ik kan me niet vinden in het idee dat de dieren prioritair zijn. Ook planten en mensen verdienen de nodige aandacht, maar daar heeft DierAnimal geen oren naar

Luc Ferdinand

Inmiddels liet Luc Ferdinand zelf verkiezingsaffiches drukken, waarop hij vermeldt dat hij onafhankelijk lijsttrekker van DierAnimal is. “Daarmee gaat hij wettelijk gezien in de fout”, zegt Constance Adonis Villalon. “We hebben hem zelf een ontwerp van een affiche doorgestuurd en alleen die mag hij gebruiken. Het is momenteel – zo kort voor de verkiezingen – immers onmogelijk om uit de partij te stappen. Ook wij mogen hem in deze periode trouwens niet aan de deur zetten. Als hij zijn zelfgemaakte affiches blijft gebruiken, ondernemen we juridische stappen. Het staat nu evenwel al vast dat Luc Ferdinand op 27 mei uit de partij gezet zal worden.”

Als de gewezen Tervurenaar een zetel binnenhaalt, zal hij dus als onafhankelijke zetelen en blijft DierAnimal mogelijk met lege handen achter. “Dat zou een ramp zijn, maar we kunnen onmogelijk verder werken met iemand die niet achter het gedachtegoed van onze partij staat”, aldus nog de voorzitster.”

“Ik lig niet wakker van die mogelijke juridische procedureslag”, antwoordt Ferdinand. “Ik heb ondertussen ook al wat inlichtingen ingewonnen en de partij kan me weinig maken. Mijn affiches zal ik zeker niet uit het straatbeeld houden. Ik hoop dat ik bij de verkiezingen een zetel bemachtig, zodat ik mijn sociaal en ecologische ideeën kan doorvoeren. Misschien richt ik op termijn wel een nieuwe partij op.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer