PMD zakken Tervuren: op het containerpark worden de zakken stuk per stuk gecontroleerd
Marc Baert PMD zakken Tervuren: op het containerpark worden de zakken stuk per stuk gecontroleerd

Open Tervuren: “Interrand neemt onwettig besluit over belastingverhoging”

Een vergadering van de raad van bestuur van afvalintercommunale Interrand, besliste op 6 mei over het verkleinen van restafvalzakken en de prijsverhoging van restafval en GFT-zakken. Deze vergadering zou volgens Open Tervuren onwettig hebben plaatsgevonden.

De raad van bestuur had eerder op 25 april beslist om het voorstel uit te stellen voor het verkleinen van de restafvalzakken en de verhoging van de aankoopprijs voor restafval- en GFT-zakken. Omdat niet iedereen akkoord was met het voorstel, konden ze zo een aantal andere opties bekijken en daar later over beslissen.

Op donderdag 2 mei heeft de directeur van Interrand gevraagd om tegen de volgende dag , vrijdagmiddag 3 mei, te laten weten of een vergadering over het voorstel kon plaatsvinden op maandag 6 mei. Dat is volgens Thomas Geyns gemeenteraadslid voor Open Tervuren, niet wettelijk.  “De statuten voorzien een minimumtermijn van acht volle dagen tussen oproeping en zitting. Die naleving van deze verplichte termijn werd genegeerd door de voorzitter en de directeur.” Hierdoor hadden ze maar enkele dagen om het dossier door te nemen. “Interrand kan ook geen beroep doen op de hoogdringendheisprocedure om de raad sneller bij mekaar te laten komen, want er is helemaal niets dringend aan dit dossier.” De directeur heeft Geyns laten weten dat hij de vergadering toch zou laten doorgaan. “Deze wijze van handelen is niet reglementair” zegt gemeenteraadslid Thomas Geyns.

 Bovendien heeft deze beslissing als onvermijdelijk gevolg dat het college van burgemeester en schepen een belastingverhoging zullen doorvoeren. “Ik kan niet aanvaarden dat men op een drafje de belastingen wil verhogen. Ik zal desnoods verdere stappen ondernemen om de beslissing aan te vechten”,  aldus Thomas Geyns. 

Zwerfvuil en sluikstorten zijn reële problemen in Tervuren. Doordat de roze zakken voor het zachte plastic gebruikt worden, vreest Interrand dat de restafvalzakken, met het harde plastic, te zwaar worden. Daarom willen ze de restafvalzakken verkleinen. Volgens Geyns moet zo’n belangrijke beslissing gedebatteerd worden om de juiste oplossingen te vinden voor de burger.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer