2
Toon Royackers

Chemisch lek in Tessenderlo is gedicht: "Geen gevaar voor (school)omgeving"

Het chemisch lek dat vanochtend ontstond bij PVC-bedrijf Vynova in Tessenderlo is gedicht. Dat meldt het bestuur van de Limburgse gemeente op Facebook. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Kort voor zeven uur was op de bedrijfssite in de Heilig Hartlaan een alarm te horen en werd het personeel geëvacueerd. Bij het opstarten van de productie-installatie was een lek ontstaan, waardoor HCL (zoutzuur) en MVC vrijkwamen.

Omdat het risico bestond dat een gaswolk zou afdrijven, verwittigde het bedrijf de hulpdiensten en werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. Bewoners kregen het advies ramen en deuren dicht te houden.

Het lek is inmiddels gedicht, meldt het gemeentebestuur van Tessenderlo op sociale media. Uit metingen blijkt dat er geen gevaar is voor de omgeving. 
Vynova, dat PVC produceert, is gelegen vlak bij de dorpskern in Tessenderlo, waar ook verschillende scholen zijn.

Bewoners werden via BE-Alert op de hoogte gebracht van het incident. Er werden in totaal drie berichten uitgestuurd, maar niet iedereen heeft die ontvangen. Het gemeentebestuur onderzoekt nu hoe dat komt. De gemeente verspreidde ook informatie via haar website en Facebook.

Het is niet de eerste keer dat Vynova ontruimd wordt na een lek. Eerder dit jaar was dit ook al het geval omwille van een chloorlek.

2 Vynova in Tessenderlo, ten noorden van Diest.
BELGAONTHESPOT Vynova in Tessenderlo, ten noorden van Diest.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Theo VANDERVOORT

    Dat de fabriek na de ramp in 1942 terug in het centrum gebouwd is echt door de bevolking gekozen. Anders had het nu gestaan waar nu dow chemicals geweest

  • Louis Sels

    Ooit zijn in datzelfde dorp meer dan honderd mensen overleden na de ontploffing van een fabriek. Deze politiekers die daar een fabriek toelaten zijn moordenaars

Lees meer