Daniël Vandervaeren in zijn wijngaard.
Foto Geert Mertens Daniël Vandervaeren in zijn wijngaard.

Gloednieuw: met de camper tussen de wijnranken

DANIËL VANDERVAEREN OPENT EERSTE UNIEKE STAANPLAATS IN VLAAMS-BRABANT

's Ochtends ontwaken in je eigen camper met een prachtig zicht op de Hagelandse wijngaarden. Het kan vanaf 1 april in wijndorp Houwaart, want Wijndorp Danouise heeft daar vier plaatsen ingericht voor kampeerwagens. Het is de enige wijngaard in het Hageland en bij uitbreiding Vlaams-Brabant waar dit kan. Uitbater Daniël Vandervaeren haalde de mosterd in buurland Frankrijk.

Eigenlijk was het Vandervaerens dochter die hem op het idee gebracht heeft. "Zij heeft een mobilhome en zei dat je hier in de buurt amper staanplaatsen hebt", zegt hij. "In Frankrijk is het al langer ingeburgerd. Daar stellen niet minder dan 1.800 boeren, waaronder heel wat wijnbouwers, hun domein open voor campers. Sinds we op de website Campercontact staan, krijgen we dan ook regelmatig een telefoontje van geïnteresseerden."

Doortocht

Heel wat Nederlanders stellen hun camper graag op in Wijndorp Danouise, maar ook een aantal Belgen houden van de wijnranken. "Zo zijn we de ideale locatie voor mensen die op doortocht zijn of Leuven willen bezoeken. Dichterbij zijn er geen camperplaatsen te vinden. En zeg nu zelf: wat is er mooier dan hier te ontwaken tussen de wijnranken en met de chalet op de achtergrond. Ik heb van de gemeente al zeker een vergunning gekregen om vier campers te zetten: twee met elektriciteit en twee zonder", zegt hij.


Als proef zijn er al vier campers langsgekomen. "Zij waren alvast erg enthousiast", zegt Vandervaeren. Het domein is voortaan toegankelijk van april tot en met november. "Natuurlijk moet je eerst telefonisch reserveren, want ik ben hier niet permanent. Het is mogelijk om enkele uren vooraf te bellen en 's avonds hier te overnachten, als er plaats is natuurlijk."

Glaasje eigen wijn

De camperplaatsen kunnen ook de verkoop van de wijn aanzwengelen. "Bij mooi weer kan je hier perfect barbecueën en daar hoort natuurlijk ook een lekker glaasje wijn bij", lacht hij. "Dan proeven ze natuurlijk de wijn van het domein waar ze verblijven. En wie de wijn lekker vindt, koopt hem. Dat weet ik uit ervaring."


Ondertussen wordt er volop gewerkt in de wijngaard. "Op dit moment verloopt alles naar wens", zegt hij. "Alles is gesnoeid en we hebben alle takjes afgebogen. Voor het ogenblik zijn de knoppen nog niet aan het schieten dus mocht het nog onverwachts vriezen, is er geen probleem. Voor ons mag de temperatuur nu beginnen stijgen."


Voor meer informatie over het wijndomein, dat gelegen is aan de Haldertstraat, of de beschikbare camperplaatsen kan je vinden op www.danouise.be

Lees meer