5 Wake voor voerongelukte fietsster Veronique Vandenberghe (48)
Alexander Haezebrouck Wake voor voerongelukte fietsster Veronique Vandenberghe (48)

150 mensen houden wake voor verongelukte fietsster Veronique Vandenberghe (48): “Zoveel steun doet deugd, maar de leegte blijft”

Zo’n 150 mensen hebben zondagmorgen in het centrum van Tielt een wake gehouden voor de verongelukte fietsster Veronique Vandenberghe (48) uit Meulebeke. De fietsersbond organiseerde de wake en plaatste een witte fiets op het kruispunt als aandenken en waarschuwing. “Ik zal hier nog zo weinig mogelijk passeren”, zegt weduwnaar Wim Vancoillie. 

“Toen ik de fietsersbond in Tielt niet zo lang geleden opstartte, hoopte ik om nooit een wake te moeten organiseren”, vertelt voorzitter Birger Landuyt. “Na het dodelijk ongeval met een fiets in 2011 hebben we hier alweer te maken met een dodelijk slachtoffer. “We doen de wake vandaag omdat het precies één maand geleden is dat Veronique verongelukte. We plaatsen een witte fiets, een zogenaamde ghostbike, op het kruispunt met een foto van Veronique. Voor de familie is het een aandenken, voor andere weggebruikers een waarschuwing.” Samen met de fietsersbond waren nog zo’n 150 mensen aanwezig om Veronique te herdenken. “Het doet deugd dat hier zoveel mensen aanwezig zijn”, zegt weduwnaar Wim Vancoillie. “Al vult het de leegte die er is na het overlijden van Veronique niet. “Het is pas de tweede keer dat ik sinds het ongeval naar deze plaats kom. Het is erg moeilijk om hier te zijn, ik ga deze plaats voor de rest van mijn leven zoveel mogelijk vermijden.” Het ongeval gebeurde op het kruispunt van De Vierhoek, waar de Sint-Michielstraat, Vredestraat en Stationsstraat samenkomen. Veronique Vandenberghe kwam uit de Kasteelstraat en stopte voor het rode licht op de voorsorteerstrook voor fietsers. Achter haar stond een vrachtwagen. Toen het licht op groen sprong, vertrok de trucker. Veronique kwam onder de cabine terecht en stierf ter plaatse.

5 Op de plaats van het ongeval werd een ‘ghostbike’ geplaatst met een foto van Veronique Vandenberghe.
Alexander Haezebrouck Op de plaats van het ongeval werd een ‘ghostbike’ geplaatst met een foto van Veronique Vandenberghe.

Gevaarlijk kruispunt

Op het bewuste kruispunt gebeuren wel meer ongevallen. In april 2011 kwam op dezelfde plek en in gelijkaardige omstandigheden een vrouw van 69 jaar uit Meulebeke om het leven toen ook zij onder een vrachtwagen terechtkwam. Enkele jaren daarvoor belandde een scholier onder een lijnbus. De brandweer moest toen de bus optillen om het slachtoffer te kunnen bevrijden. De jongeman overleefde het wel. Om de verkeersstroom beter in de gaten te houden en het zwaar verkeer te kunnen kanaliseren, werd een tijdje geleden een camera geplaatst op het kruispunt. “Ooit heeft dit kruispunt op de zwarte lijst van de Vlaamse overheid gestaan”, vertelt Birger Landuyt van de Tieltse fietsersbond. Na aanpassingen is het kruispunt er wellicht af gegaan. Wat er moet gebeuren om dit kruispunt veiliger te maken, laten we aan experten over. We hopen wel dat dit kruispunt opnieuw op een zwarte lijst opgenomen wordt.”

5 Weduwnaar Wim Vancoillie met zijn dochter.
Alexander Haezebrouck Weduwnaar Wim Vancoillie met zijn dochter.
5 Het drama gebeurde op het kruispunt De Vierhoek, waar in het verleden ook al zware ongevallen gebeurden.
Hans Verbeke Het drama gebeurde op het kruispunt De Vierhoek, waar in het verleden ook al zware ongevallen gebeurden.
5 Het drama gebeurde op het kruispunt De Vierhoek, waar in het verleden ook al zware ongevallen gebeurden.
Hans Verbeke Het drama gebeurde op het kruispunt De Vierhoek, waar in het verleden ook al zware ongevallen gebeurden.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sean Carlo Rodriguez

    Nog veel sterkte voor Wim en zijn familie.

Lees meer