De brandweerwagen botste in april vorig jaar tegen een verlichtingspaal en belandde daarna tegen de gevel van een woning. Twee brandweermannen werden uit het voertuig gekatapulteerd.
Foto JVK De brandweerwagen botste in april vorig jaar tegen een verlichtingspaal en belandde daarna tegen de gevel van een woning. Twee brandweermannen werden uit het voertuig gekatapulteerd.

Crash met brandweerwagen niet voor rechter

BRANDWEERKORPS SCHENKT SINDS INCIDENT MEER AANDACHT AAN GORDELDRACHT

De zaak rond de zware crash met een brandweerwagen in april vorig jaar in Tielt krijgt dan toch geen gerechtelijk staartje. Het parket voerde eerder nochtans een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval maar de zaak werd nu dus geseponeerd. "Ja, daar ben ik natuurlijk blij om", klinkt het bij bestuurder Frederick Callens.

Op weg zijn naar een interventie en net dan betrokken raken in een zwaar ongeval. Dat was op 11 april vorig jaar de bittere werkelijkheid voor vijf brandweermannen van het Tieltse brandweerkorps. Langs de Schuiferskapelsesteenweg gingen de pompiers er uit de bocht met hun peperdure - en slechts drie jaar oude wagen - toen ze onderweg waren naar een afvalbrand. De brandweerwagen knalde tegen een verlichtingspaal en ramde ook nog de gevel van een woning. De bestuurder en een andere passagier werden uit het voertuig geslingerd en raakten beiden zwaargewond. De drie andere inzittenden waren slechts lichtgewond. "Ik lag na het ongeval vijf dagen in het ziekenhuis en raakte onder meer gewond aan mijn rug. Pas na twee maanden kon ik opnieuw aan de slag bij het korps", vertelt bestuurder Frederick Callens. Meteen na het ongeval kwam een verkeersdeskundige van het Brugs parket de zaak onderzoeken. Hij diende te beslissen of iemand verantwoordelijk gesteld kon worden. Een dagvaarding voor de politierechtbank had een optie kunnen zijn. Maar uiteindelijk werd de zaak begin januari geseponeerd.

Geen gevolg

"Mijn collega heeft inderdaad beslist dat er geen gevolg aan het dossier wordt gegeven", bevestigde procureur Fien Maddens gisterenmiddag. Een geruststelling voor de betrokken brandweermannen en het voltallige korps. "Ja, inderdaad een opluchting", vertelt Callens. Maar sinds het ongeval wordt er bij het brandweerkorps in Tielt wel meer aandacht gevestigd op veiligheid tijdens de ritten naar interventies. "Het ongeval is iets dat ons korps wel in de hand gehouden heeft en nog altijd doet. Toen onze brandweerwagen, met een waarde van ongeveer 350.000 euro en gevuld 2.500 liter water, beschadigd raakte, kregen we een vervangwagen uit Brussel. Daar rijden we tot vandaag nog steeds mee rond. Er werd ons wel een nieuwe wagen beloofd die deze week nog wordt besteld. Eind volgend jaar wordt die normaal geleverd", stelt Lieven Rijckaert, postoverste van het korps. "Na het ongeval zat de schrik er overigens wel in. Dat merkte je onder meer bij de eerstvolgende interventies. We hebben de betrokken brandweermannen ook goed opgevangen. Collegialiteit tussen hen is er nu nog steeds." Sinds het incident schenkt het Tieltse korps ook meer aandacht aan de gordeldracht. "Heelhuids arriveren op onze bestemming is natuurlijk erg belangrijk maar toch stel ik me enkele open vragen. Bijvoorbeed: mag of moet een brandweerman zijn ademluchttoestel aandoentijdens het rijden? Dat gebeurt inderdaad vaak om tijd te winnen, maar met een gordel aan is dat een erg moeilijke taak. Er moet hier dan ook eens een grondig standpunt over ingenomen worden", besluit Rijckaert nog.

Lees meer