2 De omgeving van de Markt werd anderhalf uur afgesloten voor alle verkeer.
JVK De omgeving van de Markt werd anderhalf uur afgesloten voor alle verkeer.

Even ontploffingsgevaar in centrum

47 MENSEN GEËVACUEERD NA GASLEK, RAMPENPLAN AFGEKONDIGD

Het centrum van Tielt werd gisterenmorgen anderhalf uur afgesloten voor een gaslek in de Nieuwstraat. Omdat er ontploffingsgevaar was, werd het rampenplan afgekondigd. De hulpdiensten evacueerden 29 bewoners en 18 personeelsleden van de KBC naar het stadhuis.

De brandweer van Tielt kreeg gisteren rond 9.45 uur de eerste oproep binnen over het gaslek in de Nieuwstraat, vlakbij de Markt. Arbeiders van De Watergroep waren op zoek naar een waterlek, maar stootten tijdens het graven op een middendrukleiding. Dat gebeurde aan Residentie Adagio, een groep van 31 assistentiewoningen. "Plots hoorden we een raar geluid", vertelt directrice Lucrèse Claus. "Een van mijn medewerkers ging een kijkje nemen op straat en zag een grote steekvlam." De directrice belde meteen de hulpdiensten. Daarna besliste ze om alle senioren te evacueren naar de tuin. "Door het slechte weer mochten ze van de hulpdiensten in het restaurant bij de tuin blijven. In het begin was er wat paniek, maar uiteindelijk is alles goed verlopen."

2 Uurwerkmaker Willy Van De Walle en Simonne De Boever werden naar het stadhuis geëvacueerd.
JVK Uurwerkmaker Willy Van De Walle en Simonne De Boever werden naar het stadhuis geëvacueerd.

Rampenplan

Om 10.42 uur werd besloten het noodplan af te kondigen. In de schepenzaal op de tweede verdieping van het stadhuis werd een crisiscentrum opgericht. Brandweercommandant Lieven Rijckaert leidde er samen met politiekorpschef Claude Vandepitte en burgemeester Els De Rammelaere alles in goede banen. "In de omgeving van de Markt werd een perimeter van tachtig meter ingesteld", zegt Kris Depovere van politiezone Regio Tielt. "De bewoners van de Nieuwstraat werden geëvacueerd. Iedereen kon terecht in de voorhal van het stadhuis, waar ze werden opgevangen door twee coördinatoren en een hulpverlener van de psychosociale hulpverlening. Naast de brandweer van Tielt kwamen ook de korpsen van Wingene, Meulebeke, Aarsele en Pittem ter plaatse. Zo waren we paraat om de brandhaard aan te vallen als er een ontploffing was."

Evacuaties

In het stadhuis ontfermden Roos Tack, Georges Heytens en Joris Uyttenhove zich over de bewoners. "Er kwamen 47 mensen langs, waaronder achttien personeelsleden van de KBC. Ze kregen koffie of water aangeboden en mochten het stadhuis pas verlaten nadat ze waren uitgecheckt. Met uitzondering van twee oudere mensen die wat in paniek waren, verliep alles vlot", verzekert Tack.


Onder de geëvacueerden zaten ook uurwerkmaker Willy Van De Walle (80) en zijn vrouw Simonne De Boever (78) uit de Nieuwstraat 3. "Ik wilde op de Markt mijn auto uit de garage halen om boodschappen te doen, maar dat mocht niet meer", vertelt Simonne. "Ik mocht ook niet terug naar huis. De politie is Willy gaan halen en samen met de andere bewoners van de Nieuwstraat werden we naar het stadhuis gebracht. Na anderhalf uur wachten, mochten we terugkeren. De brandweer controleerde met een meter of er nog gas in ons huis aanwezig was. Voor de zekerheid moesten we alle deuren en vensters openzetten."


Om 11.32 uur werd het noodplan afgeblazen. Eandis was er toen al in geslaagd de getroffen leiding af te sluiten en het gas gecontroleerd te laten ontsnappen. Het duurde nog enkele uren voor de Nieuwstraat weer toegankelijk was omdat er een nieuw stuk op de leiding moest worden gelast.

Lees meer