2 Yves Verleysen bij de boodschappenlijstjescollage
Sam Vanacker Yves Verleysen bij de boodschappenlijstjescollage

Gezin spaart drie jaar weggegooide boodschappenlijstjes van vreemden en maakt er een kunstige collage van

Yves Verleysen en zijn zoontjes Cas (13) en Cyr (10) hebben er de voorbije drie jaar een wel heel bijzondere hobby op na gehouden. Al sinds 2016 spaart het Tieltse gezin weggegooide boodschappenlijstjes die ze vinden in de supermarkt. “We hadden er bijna 1.500 liggen. Toen mijn echtgenote me vroeg wat we daar in godsnaam mee zouden aanvangen, besloten we er een collage van te maken.”

De verzamelwoede begon drie jaar geleden tijdens een bezoek aan de buurtsupermarkt. “Onder het klepje van onze winkelkar zat nog het boodschappenlijstje van de klant die de kar voor ons had gebruikt”, legt Yves uit. “Cas vond het best grappig om te lezen wat die persoon zoal genoteerd had. Tegelijk zijn we in ons gezin sterk bezig met milieubewustzijn, dus raapten we diezelfde dag nog een ander boodschappenlijstje op dat iemand op de grond had gegooid. Zo is het begonnen, het werd een spelletje. We gingen er naar op zoek en al snel hadden we elke dag een briefje mee naar huis.”

Jubileum Colruyt

Na een tijdje had het gezin Verleysen dozen vol boodschappenlijstjes. Tot moeder de vrouw het welletjes vond. “Toen mijn echtgenote me vroeg wat we daar in godsnaam mee wilden aanvangen, kwamen we op het idee om er een collage mee te maken. De Colruyt in onze buurt viert dit jaar toevallig hun vijfjarige bestaan, dus stapte ik naar de supermarktverantwoordelijke met de vraag of ze iets met ons projectje wilden doen. Ze waren meteen enthousiast en komend weekend prijkt ons boodschappenlijstjesbord in de winkel naar aanleiding van hun jubileum.”

2 Op sommige boodschappenlijstjes prijkt een ietwat onorthodoxe spelling.
Sam Vanacker Op sommige boodschappenlijstjes prijkt een ietwat onorthodoxe spelling.

Grootste deel toch voor de papiermand

Vorige zaterdag gingen Cas, Cyr en Yves aan de slag. Samen plakten ze een bord van zowat twee vierkante meter volledig vol met boodschappenlijstjes. “We hebben er 350 uitgekozen en daarmee een grote nummer vijf gemaakt. De overige duizend boodschappenlijstjes uit de collectie zijn ondertussen mee met het papier. Maar de variatie blijft fantastisch. Er zijn nette lijstjes, slordige lijstjes en zelfs getypte lijstjes in alle kleuren en formaten. We hebben zelfs lijstjes in het Chinees, in het Pools en in het Spaans gevonden.”

Toen we deze week gingen winkelen, keken we niet meer om naar de boodschappenlijstjes. Het was bijna alsof er een last van onze schouders was gevallen

Yves Verleysen

Uit de hand lopen

Al is Yves ook opgelucht dat het verzamelavontuur nu ten einde is.  “Toen we deze week gingen winkelen, keken we niet meer om naar de boodschappenlijstjes. Het was bijna alsof er een last van onze schouders was gevallen. Ik ben nogal een verzamelaar en af en toe kan een projectje wel eens uit de hand lopen. Anderzijds weet ik zeker dat mijn kinderen later nooit hun boodschappenlijstjes op de grond zullen gooien.”

Wie het boodschappenlijstjesbord van de Verleysens van naderbij wil zien, moet dit weekend in de Colruyt zijn in de Deken Darraslaan 66.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kristin De Koning

    Wat een super idee, kijk er al naar uit !!!

Lees meer