Het blonde en bruine Tielts Kloosterbier.
Joke Couvreur Het blonde en bruine Tielts Kloosterbier.

Huis Tabor en brouwerij De Poes lanceren Tielts Kloosterbier

Huis Tabor en lokale brouwerij De Poes brengen in juni een bruin en blond Tielts Kloosterbier op de markt. Het gaat om een eerbetoon aan het vroegere Patersklooster en stichter deken Johannes De Mol. De opbrengst gaat naar de renovatie van het klooster.

Het bier wordt gebrouwen in brouwerij De Poes in de Tenhovestraat en niet in het klooster, maar grijpt wel terug naar een oude traditie. “Deken Johannes De Mol was begin zeventiende eeuw niet alleen de stichter van het Patersklooster, maar brouwde ook graag en kende de stiel goed”, zeggen Martine Lambrecht en Franck de Munster van Huis Tabor. “Er werd zeker tot aan de Franse Revolutie bier gebrouwen binnen de kloostermuren. Ten tijde van de pest werd er in Tielt ook gezegd dat je geen water moest drinken, maar bier. De brouwerij lag vroeger aan de overkant van de Patersdreef. Heemkring De Roede van Tielt heeft daar nog een mooi plan van. De brouwerij verdween later, maar de paters hadden tot hun vertrek nog een ‘pintekot’, dat tussen de keuken en de refter lag en waar om 15.45 uur een biertje gedronken werd.”

Blond en bruin

Die eeuwenoude traditie wordt met de lancering van het Tielts Kloosterbier dus nieuw leven ingeblazen. “Het gaat om een blonde en bruine variant”, legt brouwer Stijn David uit. “Basis voor beide bieren is de graansamenstelling zoals weergegeven in de geschriften van deken De Mol: gerstemout en tarwe. Beide bieren zijn sterker qua alcohol dan hun voorgangers. Het bier schenken we in een bijhorend kelkvormig glas en ook het etiket verwijst naar het klooster, want je herkent er de oprijlaan van de Patersdreef en het silhouet van de torenspits van de kloosterkerk in.”

Het bier is vanaf de tweede week van juni verkrijgbaar in brouwerij De Poes en in de Tieltse drankenhandels en horecazaken. Op termijn moet het ook op bredere schaal verkrijgbaar zijn.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer