3 Emily en haar zoontje Rémi in de koalakamer.
Henk Deleu Emily en haar zoontje Rémi in de koalakamer.

Lourdes is eerste West-Vlaams ziekenhuis met koalakamer, waar prematuurtjes dag en nacht bij ouders kunnen liggen: “Ik leerde mijn zoontje zo meteen veel beter kennen”

In het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ziekenhuis in Waregem is een koalakamer geopend. Te vroeg geboren baby’s liggen niet meer op een aparte afdeling, maar verblijven dag en nacht bij de ouders op kamer. Lourdes is in West-Vlaanderen het eerste ziekenhuis met zo’n koalakamer. “Ik leerde mijn zoontje zo meteen veel beter kennen”, zegt Emily De Raedt (27), mama van Rémi.

Lourdes in Waregem is na Heilig Hart in Mol het tweede Vlaamse ziekenhuis met een koalakamer. Dat is een huiselijk ingerichte ziekenhuiskamer met extra comfort - zoals een microgolf en een koffiezet - waar een vroeggeboren kindje met de nodige zorg bij de ouders kan verblijven. Zo hoeven ouders niet meer enkel ‘op bezoek’ te komen bij hun prematuurtje.

Geen meerkost

“Je verblijft in de koalakamer zolang dat nodig is. En je betaalt als ouders een standaardtarief: er komt geen meerkost bij kijken”, zegt hoofdvroedvrouw Betty Mervilde. “De kinderarts bepaalt wie voor de koalakamer in aanmerking komt. Zo mag het bijvoorbeeld niet als een prematuurtje zuurstof nodig heeft. Dan blijft de baby op neonatologie. Of het nu drummen wordt om ze te gebruiken? Laat ons positief zijn en er vooral de nadruk op leggen dat we nu een koalakamer hebben in ons ziekenhuis”, aldus Betty Mervilde. Alle zorgen blijven er ook altijd gegarandeerd. Zo is het vertrek met een tussendeur rechtstreeks verbonden met de neonatologiedienst, en parameters zoals hartslag en zuurstof worden er continu op een groot scherm opgevolgd.

3 Emily en haar zoontje Rémi in de huiselijk ingerichte koalakamer.
Henk Deleu Emily en haar zoontje Rémi in de huiselijk ingerichte koalakamer.

Ik voelde me er thuis. Ik heb Rémi zelfstandig leren verzorgen en ik kon alles alleen tegen dat we naar huis mochten

Emily De Raedt (27)

Emily De Raedt (27) is erg tevreden. Haar zoontje Rémi zag op 5 april het levenslicht, zes weken te vroeg. Ze kon meteen in de koalakamer terecht. “Ik voelde me er thuis. Ik heb Rémi zelfstandig leren verzorgen en mijn kindje zo ook snel beter leren kennen. Ik kon alles alleen tegen dat we naar huis mochten.” Dat een prematuurtje met de moeder op kamer mag verblijven, heeft heel wat voordelen. Zo toont een Scandinavisch onderzoek aan dat baby’s zo sneller op gewicht komen, dat borstvoeding beter gaat en dat er meer hechting is tussen ouders en kind. En vooral de mama gaat met veel minder stress naar huis, waardoor de kans op postnatale depressie minder groot is. De aanpak kan het verblijf van prematuurtjes in het ziekenhuis ook met vijf dagen verkorten.

Zelfvertrouwen

Er worden op de dienst neonatologie van het Lourdes ziekenhuis per jaar een kleine zeventig te vroeg geboren, zieke of te zwakke baby’s opgevangen. De prematuurtjes zijn tussen 34 en 36 weken oud. Nog jongere prematuurtjes gaan naar het UZ in Gent als de mama moet bevallen en het AZ Sint-Jan in Brugge als de baby al geboren is. Het is geen toeval dat Lourdes het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen met een koalakamer is: het engageert zich sinds 2010 als een baby- en moedervriendelijk ziekenhuis en is zodoende geselecteerd voor een project rond ontwikkelingsgerichte zorg voor premature baby’s, binnen de federale overheidsdienst Volksgezondheid. 

Hoe minder stress, hoe beter voor de ontwikkeling van het kindje

“We letten bij elk prematuurtje op het ritme van de baby”, zegt kinderarts Stephanie Demeyer, meter van de koalakamer. “We stemmen het slaap-waakritme op de verzorging af door bijvoorbeeld voeding te geven volgens het ritme van het kind. Verder zijn zo weinig mogelijk lawaai en licht - de koalakamer kan verduisterd worden - van belang. Hoe minder stress het prematuurtje heeft, hoe beter voor de (hersen)ontwikkeling van de baby. Ons team begeleidt de kersverse ouders in hun leerproces. Nauwe betrokkenheid in de zorg geeft zelfvertrouwen.”

3 Hier zien we ook kinderarts Stephanie Demeyer (links) en hoofdvroedvrouw Betty Mervilde (centraal).
Henk Deleu Hier zien we ook kinderarts Stephanie Demeyer (links) en hoofdvroedvrouw Betty Mervilde (centraal).

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer