Lattenkliever Jules Goegebeur aan het werk.
Repro JSA Lattenkliever Jules Goegebeur aan het werk.

Maria-Aalter zet geschiedenis van de lattenklievers in de kijker

Dit weekend kan je in Maria-Aalter naar een tentoonstelling over de lattenklievers in het dorp.

De tentoonstelling wordt dit weekend opgebouwd in de parochiekerk van Maria-Aalter. “Vanaf het einde van de 18de eeuw kwamen meer mensen zich vestigen op het ‘Aalters Hoekske’, later de parochie Sint-Maria-Aalter”, vertelt Jean Camerlinckx. “Dat ging samen met de ontginning van het daar nog aanwezige veld door een aantal groot¬grondbezitters. De beste gronden werden omgezet tot akkers en op de minder geschikte bodems werd bos aangeplant. Die bossen verschaften werk. Niet alleen voor het aanplanten en rooien van bomen, maar ook voor het verwerken van hout. Eén van die activiteiten was de lattenklieverij. Aan¬gelokt door het aanwezige hout, de vele beschikbare handen en de lage lo¬nen vestigde het bedrijf Lemahieu zich in Beernem en Sint-Joris. Veel men¬sen van Maria-Aalter gingen in het ‘lattekot’ werken. Anderen werkten thuis voor het bedrijf of voor zichzelf. Ruim een halve eeuw bloeide de lattenklie¬verij in de streek. De ambacht bestond er in om boomstammen te klieven tot dunne plafondlatjes. Nieuwe materialen om plafonds te maken verdrongen deze activiteit na de Tweede Wereldoorlog. De lattenklieverij werd geschiedenis. En net die geschiedenis willen we dit weekend nog eens herbeleven.”

Op vrijdag 10 mei is er om 19.30 uur de opening van de tentoonstelling, met een digitale lezing over de lattenklieverij door Jean Camerlinckx . Op zaterdag 11 en zondag 12 mei is de tentoonstelling geopend van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer