3 De ploeg achter de organisatie van de Binckbank Tour in Aalter.
Joeri Seymortier De ploeg achter de organisatie van de Binckbank Tour in Aalter.

Na reuzenrad en Grote Prijs Monseré: Aalter heeft toch nog geld voor Binckbank Tour

Niet gepland, maar gemeente legt toch 50.000 euro op tafel

Het was niet gepland, maar Aalter gaat deze zomer toch een rit van de Binckbank Tour organiseren. Op woensdag 14 augustus zal niet alleen de start van de koers in Aalter gehouden worden, maar ook de aankomst is een kleine vijf uur later in Aalter voorzien. De twee laatste uren van de koers worden rechtstreeks op televisie uitgezonden. Aalter betaalt een ‘vriendenprijsje’: 50.000 euro.

Aalter had al 30.000 euro betaald voor de start van de Grote Prijs Monseré, op 10 maart. Maar door de voorjaarsstorm viel dat wielerfeest helemaal in het water. Ook voor het reuzenrad in september werd al 50.000 euro feestgeld aan de kant gelegd. Totaal onverwacht beslist de gemeente nu om daarbovenop toch opnieuw de Binckbank Tour uit te nodigen in de gemeente. Er was in Aalter al vier keer een start en één keer aankomst van die Binckbank Tour, die vroeger de Enecotour heette. Aalter gaat dit jaar zelfs voor de dubbel en organiseert zowel de start als de aankomst. Met een grote ronde in de regio en drie plaatselijke rondes in Aalter en omgeving, wordt het dus een hele dag wielerfeest op 14 augustus.

Rechtstreeks op tv

“De organisatoren zijn tevreden van onze voorbije organisaties en hebben zelf bij ons aangeklopt”, zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste (CD&V). “De Enecotour en de Binckbank Tour hebben altijd duizenden wielerliefhebbers naar Aalter gelokt. We zijn er zeker van dat 14 augustus opnieuw een echte hoogdag wordt in Aalter. Wanneer duizenden mensen naar Aalter afzakken, dan kunnen de winkels en de horeca daar alleen maar wel bij varen. De laatste twee uur van de wedstrijd worden ook rechtstreeks uitgezonden op Sporza, RTBF, NOS en Eurosport. Een paar miljoen mensen zullen dus rechtstreeks kunnen zien hoe mooi onze gemeente Aalter is.”

3 Rob Discart tekent het contract, en waarnemend burgemeester Patrick Hoste kijkt toe.
Joeri Seymortier Rob Discart tekent het contract, en waarnemend burgemeester Patrick Hoste kijkt toe.

“Keuzes maken”

De wielerdag kost de gemeente een contract van 50.000 euro, los van de logistieke kosten. Wie gaat dat betalen, nadat al 30.000 euro betaald werd aan de Grote Prijs Monseré en 50.000 euro voor het reuzenrad? “Een gemeente besturen is keuzes maken”, zegt burgemeester Hoste. “Mensen werken in Aalter hard, en er wordt goed geleefd. Hard blijven werken kan alleen als er ook eens ontspanning is. Het kost geld, maar als gemeente moet je zo’n dingen durven doen. We hebben geteld en gerekend, en het kan financieel: dus we gaan ervoor!”

Plaatselijke rondes

Organisator Rob Discart kwam het contract persoonlijk tekenen. “Aalter is geen onbekende voor ons, en daarom gaan we hier eens voor de combinatie van een start en een aankomst”, zegt de man. “Het wordt eerst een grote ronde langs Lotenhulle, het standbeeld van Briek Schotte in Kanegem, Knesselare, Zomergem en zo weer naar Aalter. Dan zijn er nog drie kleinere plaatselijke rondes door de meeste deelgemeenten van Aalter. Vanaf 10 uur komen de renners toe. De start is rond de middag voorzien en rond 16.30 uur plannen we de aankomst”, klinkt het nog.

3 Taco Van der Hoorn won vorig jaar de rit Aalter-Antwerpen. Dit jaar wordt het de rit Aalter-Aalter.
Photo News Taco Van der Hoorn won vorig jaar de rit Aalter-Antwerpen. Dit jaar wordt het de rit Aalter-Aalter.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • HUGO VERLOT

    Denk ook eens aan de slechte voetpaden in Aalter. Veel mensen zullen u dankbaar zijn.

Lees meer