2 Clarine Coene in augustus vorig jaar.
Joke Couvreur Clarine Coene in augustus vorig jaar.

Populaire cafébazin Clarine Coene (52) van De Kiste overleden

Clarine Coene (52) van café De Kiste is vrijdag plots overleden. Ze was meer dan twintig jaar een bekend gezicht in de Tieltse horeca. Clarine stond zestien jaar achter de toog van het volkscafé in de Krommewalstraat.

Clarine Coene was een graag gezien figuur in Tielt en samen met haar man Geert had ze er 21 jaar ervaring in de horeca onder de gordel. Ze was afkomstig van Middelkerke en woonde in Ingelmunster met haar man. Uit een vorig huwelijk had Geert twee kinderen. “Clarine was als een tweede moeder voor me”, vertelt stiefzoon Dieter Janssens. “Ze was een topvrouw. Niemand had dit zien aankomen. Vorige week zaterdag nog heb ik haar nog even gesproken. Samen met mijn vader ging ik wat klusjes opknappen bij de moeder van Clarine. Normaal gaat ze altijd mee, maar dit keer niet. Ze zag er moe uit en ze vertelde dat ze wat last had van haar rug, dus vertrokken mijn vader en ik alleen. We blijven met zo veel vragen achter. Dit verdient ze niet.”

Van Cartouche naar De Kiste

Clarine streek na haar huwelijk met Geert Janssens in 1999 neer in Tielt, waar het koppel café Cartouche op de hoek van de Kortrijkstraat en de Ramestraat opende. Het café werd een succes, maar in de nacht van 6 op 7 maart 2004 kwam abrupt een einde aan het verhaal van ‘t Cartouchke toen de zaak volledig uitbrandde. De oorzaak van de brand was wellicht een kortsluiting. Het koppel bleef toen niet bij de pakken zitten. In diezelfde periode kwam De Kiste vrij en in mei 2004 namen Clarine en Geert het roer van het volkscafé over.

Kistel Palace

De bedoeling was eerst om na de heropbouw van Cartouche terug te keren naar de Kortrijkstraat, maar ze verloren hun hart aan De Kiste en bleven er. Veel verenigingen vonden hun weg naar het café en met Kistel Palace had De Kiste ook een eigen cafévoetbalploeg. Die vriendengroep kreeg in 2016 een stevige klap te verwerken toen Pepijn Buyse (19) uit het leven stapte. Ze organiseerden meerdere acties om zelfdoding bespreekbaar te maken. Zo was er vorig jaar met medewerking van Clarine en Geert nog een benefietwandeling met aansluitend een grote barbecue aan het café.  

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.

2 Het team van ‘Kistel stapt zich stijf’ overhandigde in oktober 2019 nog een mooie cheque aan therapeutisch jongerencentrum Tejo. Centraal zien we Clarine en Geert van De Kiste.
RV Het team van ‘Kistel stapt zich stijf’ overhandigde in oktober 2019 nog een mooie cheque aan therapeutisch jongerencentrum Tejo. Centraal zien we Clarine en Geert van De Kiste.

Lees meer