Verpleegkundige Dany Depauw begeleidt de aanwezigen tijdens de botboortraining.
RV Verpleegkundige Dany Depauw begeleidt de aanwezigen tijdens de botboortraining.

Spoedverpleegkundigen mogen voor het eerst met botboor oefenen op simulatiepoppen in de plaats van op kippenboutjes

Op een symposium voor spoedverpleegkundigen in het Sint-Andriesziekenhuis hebben verpleegkundigen voor het eerst de kans gekregen om botboortrainingen te doen op levensechte reanimatiepoppen. Volgens verpleegkundig directeur Matthijs Samyn is dat een absolute primeur in de Benelux.

Op het programma van het symposium, dat dinsdag plaatsvond in Tielt, stonden voordrachten van experts en enkele workshops. Verpleegkundigen van het Jan Ypermanziekenhuis, van AZ Delta en van het Sint-Andriesziekenhuis waren aanwezig. “Voor de workshop botboren stelde de firma Teleflex voor het eerst levensechte simulatiepoppen ter beschikking. Een primeur voor de Benelux”, aldus verpleegkundig directeur Matthijs Samyn. “De poppen zijn gemaakt van silicone en bevatten onder meer synthetische botten die het menselijke beenmerg simuleren. De aanwezigen kregen de kans om de botboor voor het eerst in hun carrière te oefenen op deze poppen.”

“Het eerste moment waren sommige mensen toch wat geschrokken omdat ze niet verwacht hadden levensechte poppen op de oefentafel aan te treffen. Nadien waren de reacties weliswaar heel positief, aangezien het toch een pak realistischer is dan oefenen op kippenboutjes, zoals dat vroeger het geval was.” 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer