2 Het zwaar verkeer in Tielt blijft een pijnpunt. Aan de scholen in de Grote Hulststraat passeren nog altijd veel vrachtwagens
SVR Het zwaar verkeer in Tielt blijft een pijnpunt. Aan de scholen in de Grote Hulststraat passeren nog altijd veel vrachtwagens

Stadsbestuur schrapt budget voor verbreding Sint-Amandsstraat: “Een volwaardige ring is de enige goede optie”

Oppositie vreest dat zwaar verkeer nog jaren door centrum zal blijven denderen

Het Tieltse stadsbestuur heeft het plan voor de verbreding van de Sint-Amandsstraat als alternatief voor een volwaardige ring naar de prullenmand verwezen. Het vorige bestuur had daar een miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat budget wordt nu geschrapt. In de plaats daarvan wordt terug met het Agentschap Wegen en Verkeer gepraat over een nieuw stuk zuidwestelijke ring. De oppositiepartijen vrezen dat het dossier daardoor opnieuw jaren zal aanslepen.

Tieltse politici van zowel meerderheid als oppositie ijveren al decennia voor de vervollediging van de ring om zwaar verkeer uit de stad te bannen. De overheid komt voorlopig niet met geld over de brug, waardoor de verhoopte ‘zuidwestelijke tangent’ dode letter blijft. Daarom werkte het vorige stadsbestuur een alternatief uit. Op eigen kosten wou de vorige meerderheid de smalle en bochtige Sint-Amandsstraat verbreden en recht trekken. Maar door bezwaren van buurtbewoners werd het plan uiteindelijk op de lange baan geschoven. Nu is het helemaal van tafel geveegd.

Nieuwe tellingen

“Het budget is geschrapt”, zegt schepen van Mobiliteit Vincent Byttebier (CD&V). “We kiezen niet voor een halfslachtige oplossing, die er bovendien voor zou kunnen zorgen dat de échte oplossing helemaal onderaan de agenda zou komen te staan. Een volwaardige ring is de enige goede optie. We hebben al met AWV gepraat, dat het dossier terug gaat openen. Er komen nieuwe tellingen en we gaan regelmatig overleggen.”

Oppositieraadslid en voormalig schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke (Open Vld) betreurt die beslissing. “Dat betekent dat we weer voor jaren vertrokken zijn. Bijzonder spijtig dat de oplossing zomaar in de vuilbak wordt gekieperd. Enige politieke moed was op zijn plaats geweest.”

2 Dit plan van het vorige stadsbestuur, een verbreding van de Sint-Amandstraat als alternatief voor de ongrijpbare ring, is nu definitief van de baan.
HLN/Sam Vanacker Dit plan van het vorige stadsbestuur, een verbreding van de Sint-Amandstraat als alternatief voor de ongrijpbare ring, is nu definitief van de baan.

Verbod op zwaar verkeer

Ook oppositieraadslid Simon Bekaert (sp.a) vreest het ergste. “Het dossier sleept al jaren aan en ik hoor van deze meerderheid niets concreets. Nochtans kan het vrachtverkeer ook zonder nieuwe alternatieve weg gebannen worden uit het centrum. Het enige dat daarvoor nodig is, is een nieuw verbod op zwaar verkeer. Er zijn nu al voldoende alternatieve gewestwegen. Vrachtwagens die naar het bedrijventerrein in Meulebeke moeten, zullen inderdaad een stuk moeten omrijden, maar economische belangen wegen niet op tegen onveiligheid in drie schoolomgevingen in Tielt. Bij deze lanceer ik een warme oproep om de optie te overwegen en uit te voeren als er over een jaar nog geen witte rook is.”

Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) benadrukt dat alle politici, ongeacht oppositie of meerderheid, in de eerste plaats zullen blijven ijveren voor de vervollediging van de ring.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer