2 Beklaagde André Gyselbrecht wordt in het hof geleid.
Photo News Beklaagde André Gyselbrecht wordt in het hof geleid.

Strafvermindering voor beklaagden kasteelmoord: 21 jaar cel voor Gyselbrecht

Het proces rond de zogenaamde Kasteelmoord is in beroep beklonken met een celstraf van 21 jaar voor hoofdbeklaagde André Gyselbrecht. Dat is zes jaar cel minder dan in eerste aanleg. Omdat Gyselbrecht al ongeveer vijf jaar in de cel zit, betekent dat dat hij over drie of vier jaar de gevangenis zou kunnen verlaten. Ook beklaagden Serry en De Clercq krijgen een lichtere straf.

Met de nieuwe uitspraak is het relaas van de feiten nogmaals bevestigd door het hof van beroep. Dokter André Gyselbrecht vroeg aan beroepscrimineel Pierre Serry om zijn schoonzoon Stijn Saelens uit de weg te helpen ruimen. Die vond op zijn beurt tussenpersoon Evert De Clercq, die huurmoordenaar Ronnie Van Bommel aansprak om de trekker over te halen. Van Bommel nam op 31 januari 2012 zijn neef Roy Larmit mee naar het kasteel van Saelens in Wingene om de moord uit te voeren. Serry werd in beroep veroordeeld tot 19 jaar cel, De Clercq tot 20 jaar en Larmit tot 15 jaar cel. Van Bommel bezweek in 2012 aan kanker.

Het Openbaar Ministerie vorderde in beroep voor alle beklaagden zwaardere straffen dan de eerste rechter oplegde, maar daar ging het hof van beroep niet op in. Omdat het proces op verschillende momenten vertraging opliep werd de redelijke termijn overschreden. Dat samen met verzachtende omstandigheden heeft ervoor gezorgd dat het hof milder gestraft heeft dan de rechter in eerste aanleg. Toen kreeg Gyselbrecht nog 27 jaar cel, Serry kreeg 21 jaar en De Clercq werd veroordeeld tot 27 jaar cel. Larmit kreeg ook in eerste aanleg 15 jaar.

Het voorlezen van het arrest begon met duiding van de rechtbank bij procedurele aspecten en antwoorden op vragen van de verdediging. Op vragen om meer getuigen te verhoren, gaat het hof niet in. Het dossier zou volledig zijn.

De verdediging stelde bij de behandeling van de zaak dat het gerechtelijk onderzoek niet altijd correct verliep en haalde onder andere aan dat een informant Evert De Clercq zou hebben afgeluisterd in de gevangenis. Dat ontkennen de speurders en het hof volgt nu hun argumenten. “Het onderzoek is in alle transparantie en op loyale wijze gevoerd”, volgens het arrest. “De procedures zijn rigoureus nageleefd. Er is geen enkel geloofwaardig gegeven dat die persoon als informant heeft opgetreden.”

De rechter haalt het feit aan dat Gyselbrecht eerder tot bekentenissen overging. Hij gaf toe dat hij Serry contacteerde om een einde te maken aan het leven van Saelens. De bekentenissen zullen niet tot veel sympathie leiden bij de rechtbank. “We mogen de kern van de zaak niet uit het oog verliezen, namelijk de huurmoord op een jonge vader van vier kinderen”, aldus de rechter.

2 Larmit werd met een jas over zijn hoofd naar binnen geleid.
Photo News Larmit werd met een jas over zijn hoofd naar binnen geleid.

Voorzitter Koen Defoort schetst de omstandigheden rond de opdracht die gegeven werd voor de moord, de reizen van Saelens naar Australië die Gyselbrecht wilde tegenhouden, het vermeende kindermisbruik dat Saelens pleegde op zijn vijfjarige dochter en de moeilijkheden van de vrouw van Saelens, die door de botsing tussen haar man en haar vader tussen twee sterke persoonlijkheden in stond. “Gyselbrecht als arts met een opgeblazen zelfbeeld zag zich geconfronteerd met de gezinssituatie van zijn dochter en kon zich niet neerleggen bij haar ultieme keuze. Hij stond nooit stil bij de impact van zijn eigen daden op het leven van zijn dochter”, aldus het arrest. De voorzitter lichtte al een tipje van de sluier over de strafmaat: Gyselbrecht zal niet de maximumstraf van 30 jaar krijgen, deels omwille van de vertragingen in het onderzoek waardoor de redelijke termijn voor behandeling overschreden is. 

Over de beruchte put bij de chalet in Maria-Aalter van Serry waar het lichaam van Saelens gevonden werd, bestaat volgens het hof geen twijfel. “Die put is er niet zomaar gekomen. Die was bedoeld om Saelens eventueel tijdelijk te verbergen”, klinkt het. Bij de behandeling beweerde Serry nog dat de put eigenlijk gegraven was om autobanden te verbranden.

Gyselbrecht wordt veroordeeld tot 21 jaar cel. Serry krijgt 19 jaar cel. De Clercq moet 20 jaar naar de gevangenis, Larmit krijgt 15 jaar cel.

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christophe Bral

    Hier terug een voorbeeld van toneelacteur a la justitie-gerecht. Het geld& de macht dekken de mantel der liefde. Hoe verklaar je dit aan die kleinkinderen mettertijd....? Hun papa komt er niet mee terug, en Opa krijgt milde straf ! Effectief 21 jaar moet effectief zijn, exit!!! Dit tart alle verbeelding. Wat een geklungel, Shame it!

  • Dirk Van Den Bossche

    Gyselbrecht 6 jaar minder , Serry 2 jaar minder. Geld speelt hier duidelijk een rol. Hoe groter de gangsterpraktijk , hoe meer strafvermindering.. 21 jaar straf moet dringend 21 jaar cel blijven. Geen kortingen voor gangsters, justitie lijkt meer op een supermarkt waar de straffen in de solden komen

Lees meer