2
REUTERS

Vetsmelter Jan Verkest (59) overleden in Zwitserland

‘Vetsmelter’ Jan Verkest uit Grammene bij Deinze is dit weekend op 59-jarige overleden in Zwitserland, waar hij sinds twee jaar woonde samen met zijn vrouw.

Zoon en vader Jan en Lucien Verkest werden jaren geleden samen met twee Waalse vetsmelters veroordeeld, en moesten 24 miljoen euro schadevergoeding betalen voor de dioxinecrisis van 1999. In september vorig jaar geraakte bekend dat ze in beroep gingen tegen deze beslissing. Dat proces moest dit jaar voorkomen, maar één van de beklaagden is dus niet meer. Volgens twee van onze bronnen zou Verkest zelf voor het einde van zijn leven gekozen hebben.

2 Het vroegere bedrijf Verkest.
REUTERS Het vroegere bedrijf Verkest.

De dioxinecrisis van 1999 was zowat de grootste voedselcrisis van ons land. Dieren werden preventief geslacht en winkelrekken werden leeg gehaald. Het Waalse bedrijf Fogra leverde aan het Oost-Vlaamse Verkest vervuilde vetstoffen, met daarin giftige dioxines. Verkest verkocht die aan veevoederbedrijven, en zo kwamen die stoffen in onze voeding terecht.

De ouders van Jan Verkest zijn nog in leven en verblijven in een woonzorgcentrum in Deinze. 

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of online op zelfmoord1813.be.

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Veerle De Keyser

    Vera Bres...waren er mensen overleden door hun criminaliteit dan had dit ook wel ook goed uitgebreid in de krant gestaan zoals nu.

  • Vera Bres

    Veerle De Keyser >>> dit was inderdaad nodig , dit waren gifmengers en dat mag herhaald worden , zodat dit hopelijk niet meer zal gebeuren , het is heel goed mogelijk dat ander mensen zijn overleden door hun criminaliteit ..... Was dit echt nodig om alles nog eens goed uit de doeken te doen?

Lees meer